Борисов категоричен, че оставка няма да има, отлага и трите министерски оставки, поискани вчера от него

DenNews.bg
16.07.2020
размер на текста:

Управляващата коалиция запазва своята стабилност и в този състав ще управлява до края на мандата - пролетта на следващата година, каза след днешното събиране на коалиционния съвет лидерът на "Обединени патриоти" Валери Симеонов. "Ще завършим мандата", допълни той.

Министерските оставки на Горанов, Маринов и Караниколов се отлагат, като евентуални промени в състава на кабинета ще има след вота на недоверие. А промените по думите на Симеонов „ще са огромни“.
Всеки от министрите, предложени за смяна, има заслуги, отбеляза премиерът Бойко Борисов, като добави, че те "удобно се привързват към Делян Пеевски и ДПС". По думите му това се прави и с "любезното съдействие на т.нар. градска десница", като спомена персонално лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

"Ако тези, които са на протестите, управляват, държавата ще катастрофира", каза още Борисов. "Служебното правителство е абсурд. Тогава ще има наш протест. На този президент, на който Шиши му реди кабинета", допълни премиерът. Както е известно, "Шиши" е един от прякорите на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Борисов посочи, че главната цел сега е мобилизиране на партиите, за да се преодолее поисканият от БСП вот на недоверие. "Най-гротескното е една партия като БСП да иска вот на недоверие. Видях мотивите - те са изсмукани от пръстите", допълни министър-председателят.


Красимир Каракачанов добави единствено "Вотът няма да мине, но промени ще има", а след това думата взе премиерът Бойко Борисов.


Борисов коментира с гневен тон ходовете на Христо Иванов:
"От вчерашните sms-и и разговори прочетохме, че те се управляват от Фейсбук - единия ден тичат до "Росенец", бързо се прибират, тичат до хотел "Берлин", пият кафе и се прибират"


Борисов отново предупреди за задаващи се тежки времена, обърна внимание, че познава качествата на тези, които искат да го свалят от власт и добави: "Не си представям държавата да се управлява от такива хора, тя ще катастрофира мигновено!"

Той поиска от опозиционните партии да заявят как виждат преминаването през икономическата и здравна криза.


Парламентът ще разгледа вота на недоверие срещу правителството на извънредно заседание на 20 юли. Предложението, направено от председателя на парламента Цвета Караянчева се прие със 172 гласа "за", 8 "против" и 6 "въздържали се". Вотът на недоверие е внесен от "БСП за България" и е петият, който социалистите внасят срещу третото правителство на Бойко Борисов и вторият по тема "Корупция".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети