Статуята на търговец на роби в Англия бе заменена със статуя на един от протестиращите, чиито гняв доведе до събарянето й

Dennews.bg
15.07.2020
размер на текста:

 Статуята на търговеца на роби Едуард Колстън е заменена в Бристъл тази сутрин със статуя на един от протестиращите, чиито гняв доведе до събарянето й, пише "Гардиън".Миналия месец протестиращи от движението "Животът на чернокожите е от значение" събориха статуята на търговеца от XVII век.

 

 

 На нейно място е поставена статуята на Джен Рийд, която участва в демонстрациите. Новият паметник е издигнат от екип, ръководен от майстора Марк Куин. Докарана с два камиона преди 05,00 часа, екип от 10 души бързо постави фигурата на Рийд с вдигнат юмрук във въздуха. Тя заяви, че тайно е работила с Куин по идеята от седмици. Властите са напълно изненадани от действията на екипа. На плинта (плочата, служеща за основа) е написано "Животът на чернокожите е от значение".

 

След внимателно планиране, за да е сигурно, че статуята може да бъде издигната достатъчно бързо преди властите да пристигнат, автомобилите напуснаха мястото 15 минути след пристигането си.

"Знаех, че ще се случи. Те бяха толкова ефективни", коментира Рийд, която се снима пред статуята с вдигнат юмрук във въздуха.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети