Над 250 дупничани поискаха оставките на главния прокурор Иван Гешев и правителство

Към протеста се присъединиха адвокати, до края на седмицата те ще излязат с официално искане за оставката на Гешев

DenNews.bg
14.07.2020
размер на текста:

Над 250 дупнични се включиха в набързо организираният граждански протест с искане за незабавни оставки на главния прокурор Иван Гешев и правителството на Бойко Борисов.
Протестиращите се събраха пред сградата на Районен съд-Дупница, защото другата им цел бе да дадат кураж и подкрепа на доблестните и почтени магистрати в прокуратурата и съда.

„Гешев е позор“ и „Оставка“ кънтяха на няколко пъти на протеста, който макар и не многохиляден е най-големият граждански протест от Барикадите през 1997 г.

 

На място бяха и едни от най-добрите дупнишки адвокати, които коментираха, че самото присъствие на Гешев в правосъдната система е позор, а фактът, че в момента той е концентрирал в ръцете си тоталната власт над прокуратурата налага невиждан диктат в държавното обвинение.

 

До края на седмицата адвокатската колегия на Дупница и Кюстендил ще излезе с официално искане за оставката на Иван Гешев, каквото отправиха колегии от други градове и области.

 

„От Освобождението на България адвокатската професия е не само от най-престижните, но и ние сме хората, които съблюдават и защитават правата на гражданите. Случващото се в момента е недопустимо за правова държава. Недопустимо е колегите прокурори да бъдат държани в подчинение, да са под тотален контрол на главния прокурор, да ги принуждават да подписват декларации под строй и натиск. Това е унизително и недопустимо“, коментираха те.

 

„Прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт. Обезсмисля се целият наказателен процес, докато прокуратурата е в съдебната система. В процеса има две страни – прокурор и защитник, а съдът е този, които отсъжда, кой има право, т.е. кой е успял да докаже тезите си. Прокуратурата няма място там, където е съдът, т.е. в съдебната система. В момента събираме подписи към искане за оставката на Гешев. Подписката върви в Дупница и Кюстендил, но в нашата колегия членуват адвокати от други градове и ще дадем възможност и на тях да се включат. Ще предадем становището си до края на тази седмица. Прокуратурата се контролира изцяло от главния прокурор. Каквото каже главният прокурор, това става. Той може да потърси отговорност и да контролира всеки един прокурор. Въпреки че казват, че всеки един от прокурорите е независим в действията си, това не е вярно.

 

Създава се една послушна маса от прокурори в страната, сред които цари страх и всички чиннопоклонно подписват всякакви декларации, които им се спускат, както в негова защита, така и когато все още беше кандидат.

 

Подкрепата, която беше демонстрирана от прокуратурите в страната, беше режисирана. Никой прокурор или следовател не смееше да не се подпише и ако някой не се е подписал, то той е бил или в болнични или в отпуск. Невъзможно е да се работи при това положение, което е в страната в момента“, каза адвокат Мария Тодорова, зам.-председател на адвокатската колегия.

 

„Когато адвокатите виждат, че законите се потъпкват, демокрацията се руши, мисля, че най-нормалното е адвокатурата да се нареди в първите редици на тази борба. А това е борба, защото няма демокрация без борба и право. Освен това, адвокатите са тези, които защитават интересите на гражданите. Главният прокурор си играе с едни термини, за да ни изкара защитници само на престъпници, но това не е така. А и в тази държава всеки има право на защита, включително и ако на него му бъде потърсена наказателна отговорност, той ще има право на адвокат и мисля, че ще се намери колега, който да го представлява“, посочи още тя.

 

„Имаме шанс да постигнем промяна и реформа в системата, ако всички заедно окажем натиск – граждани и юристи. Сред колегите магистрати има достатъчно качествени юристи, които да поведат промяната, както и да заемат мястото на главен прокурор. Така не може да се продължава“, смятат адвокатите от Дупница.

 

Протестът бе организиран от общественика Николай Табаков и група граждани буквално за часове. Заявлението до кмета Методи Чимев бе внесено вчера преди обед, а организацията течеше предимно в социалните мрежи.

 

„Щяхме да сме повече, ако имаше повече време да се разбере за протеста. Хубавото е, че има и млади, и стари. А най-хубавото е, че никой не го интересува този до него какви политически пристрастия има. Така не може да се продължава. Не може да ни хвърлят прах в очите. И не знам докога Борисов ще я стиска тая власт. Опита се да скара българи с българи на морето (б.а. плажуването на граждани на плажа до сараите на Доган в „Росенец“), не успя. Излиза да ни се кара, че не го обичаме. Е, обичахме те, избирахме те, но самозабравата не може да се търпи безкрай, макар българите да сме търпелив народ“, коментира възрастен гражданин.

 


Дупничанката Рени Радкова пък остави на стълбите на съда опакова с дезинфектант, като пожела хората в съдебната система, прокуратурата и следващите в управлението да са с чисти умове, чисти ръце и чисти сърца.


Граждани носеха и челници, което обясниха с: „Мислят ни за слепи кучета, но макар да гледаме вече дъното от долната страна, ние сме граждани“.

 


А пред Районен съд имаше и виртуален протестиращ.

 

Авиаторът Петьо Кюркчийски, който в момента е в чужбина през цялото време присъстваше на протеста и участваше в скандиранията чрез жива връзка през телефона на съпругата му.

На стъпалата пред съда бяха разположени плакати.

 

„Без работеща и независима прокуратура всеки политик е кандидат-диктатор“, „Гешев, а проверка за Влади кога?“, „Нашият кредит на доверие не е талон за плюскане до живот“. „Гешев, прокуратурата на РБългария не е тв шоуто на Нана. Оставка“, „След 200 бона за „Престъпник! Абсолютен престъпник“ колко ще ни струват сегашните „геройства“, „Подчинената и непочтена прокуратура ни струва справедливостта, струва ни и пари“, „Пускайте си пиратките на Нова година! Виждаме ви, колкото и мъгла да вдигате!“, „Под носа на кои прокурори са източени милиардите, Гешев“, „Тук съм, защото Божков ми плати“.

 

На храстите пред съда бе закачен един по-специално послание с надеждата да бъде видяно от дупнишките съдии и прокурори, когато утре отиват на работа – „Доблестните и честните, излезте! Превръщат правото в кръв и зрелища!“.

 

Протестиращите преминаха с шумно, но напълно мирно шествие до светофарите при ГУМ, след което се върна за малко пред централата на ГЕРБ, където имаше дюдюкания и викове „Оставка“, "Мафия", „Червени боклуци“ и "Гербери боклуци".

 

За протеста бе осигурено сериозно полицейско присъствие, но униформените стояха встрани от гражданите, а по време на шествието ги съпроводиха. До леко напрежение се стигна заради спонтанния опит да бъде блокирано кръстовището при ГУМ, но двете страни бързо се разбраха. 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети