9 военни паднаха жертва на поредния сблъсък между Армения и Азърбайджан

Dennews.bg
14.07.2020
размер на текста:

 Азербайджански генерал, полковник и още петима войници са били убити днес при нови погранични сблъсъци с Армения - големия враг на страната, съобщиха местните медии, цитирани от "Франс прес".

Заместник-министърът на отбраната Карим Валиев е уточнил, че генерал-майор Полад Гашимов, полковник Илгар Мирзоев и петима войници "героично загинаха в действие" тази сутрин. С това общият брой на загиналите азербайджанци вече 11 души, откакто преди дни пограничните сблъсъци разгоряха отново тлеещия от десетилетия териториален конфликт между Азербайджан и Армения.

Валиев увери, че азербайджанските сили били убили 100 арменски войници. Ереван досега отричаше каквито и да е загуби на войници, но днес призна за двама убити арменски военнослужещи.

Двете бивши съветски републики са в конфликт от десетилетия заради югозападния сепаратистки регион на Азербайджан Нагорни Карабах, който беше завзет от етнически арменски сепаратисти по време на войната през 1990-те години, отнела живота на около 30 000 души.

Междувременно Русия призова Армения и Азербайджан да проявят сдържаност след кръвопролитната ескалация на пограничните сражения.

"Ние сме дълбоко притеснени относно размяната на огън на арменско-азербайджанската граница", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, като добави, че Москва призовава "двете страни да проявят сдържаност".

Мирните преговори с посредничеството на "Минската група" на дипломати от Франция, Русия и САЩ продължават след прекратяването на огъня през 1994 г.

Песков увери, че Русия била "готова да положи посреднически усилия като съпредседател на Минската група" след поредното разгаряне на конфликта.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети