Пуснаха от ареста обвиняемия за поръчков побой в Дупница, ще е с електронна гривна под домашен арест

DenNews.bg
13.07.2020
размер на текста:

Въззивен състав на Окръжен съд-Кюстендил определи мярка за неотклонение „Домашен арест“ за 23-годишния Алекс К., шване на поръчков побой над бизнесмена Христо Карабелов от Дупница.
Припомняме, че по-рано РС-Дупница наложи на Алекс К. мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която днес бе отменена.
Алекс К. е привлечен като обвиняем, за това че на 13.02.2020 г. в Дупница, в съучастие като съизвршител с неустановено до момента лице и Георги Т. – като подбудител, умишлено, чрез нанасяне на удари с метален предмет в областта на главата, е причинил средна телесна повреда на Карабельов – фрактура на черепа, изразяваща се в разстройство на здравето и временна опасност за живота.

Видно от събраните доказателства на този ранен етап от разследването, може да се направи предположение, с висока степен на вероятност, че обвиняемият е извършител на деянието. В това число е извършено разпознаване от страна на пострадалия. Деянието е тежко по смисъла на Наказателния кодекс, за него се предвижда наказание над 5 г. лишаване от свобода и се характеризира с висока степен на обществена опасност. Обвиняемият не е осъждан, има постоянен адрес, на който живее със семейството си /с. Негован, Столична община / и няма реална опасност да се укрие или да извърши престъпление, пише в мотивите на съда.
Мярката за неотклонение не е наказание, а цели обезпечаване участието на обвиняемите в наказателното производство, както и да осуети укриването им или извършване на престъпление.


Съдът допуска използването на електронно наблюдение /чрез поставяне на „гривна“ от Главна дирекция Изпълнение на наказанията/ и указва на обвиняемия, че няма право да напуска дома си с адрес по лична карта. Контролът се възлага на районното управление на МВР по местоживеене.
Определението, с което Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ по отношение на 23- годишния Алекс К., е окончателно.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети