Битката за „Росенец“ е не само за правото на всеки българин над българската земя, но и срещу всяка несправедливост

DenNews.bg
11.07.2020
размер на текста:

Битката за „Росенец“ е битка не само срещу овладяването на държавата, не само битка за правото на българите над българската земя, но е и битка срещу всяка неправда в настоящето ни; битка, която ние проведохме напълно мирно, въпреки провокациите и която доведохме до успех, въпреки пречките, поставени ни от целия държавен апарат.

 

Това коментира за DenNews.bg общественикът от Дупница Николай Табаков, който след нощ пътуване до морето беше сред събралите се пред летните сараи на почетния председател на ДСП, за да върнат правото на гражданите над плаж, който принадлежи на България, но в последните години се третира като лична собственост на Ахмед Доган.

Плажуващите днес имаха и друга по-важна цел – да си върнат българското знаме, което бе поругано от служители на НСО преди 4 дни, когато пръв на заветното крайбрежие стъпи лидерът на Да, България и съпредседател на Демократична България Христо Иванов. Той заби тогава знамето като символ, че макар и третирана като лична собственост на Доган и макар вардена от служителите на НСО, действащи като частна охрана на почетния председател, тази крайбрежна ивица е българска земя. Знамето обаче бе изтръгнато от един от охранителите, докато Иванов бе с гръб, и след това бе захвърлено на боклука.

 Николай Табаков 

 

„Включих се в днешното масово плажуване, защото това е напълно мирен и цивилизован начин да заявим – искаме си държавата обратно, искаме си България обратно. Ние, гражданите, имаме право над собствената си земя, над собствения си живот и собствената си съдба. Този плаж може за някои да е една педя земя, без която може и да можем, но тя е символ на държавата и държавността; символ е на потъпканите закони и тоталната липса на справедливост. Макар да е една тясна плажна ивица, това е върхът на айсберга от проблемите, които смазват България и унищожават бъдещето ни на свободна, демократична и правова държава. На тази земя не съществува закон – има личен интерес, няма държавност – има думата на един падишах, няма право – силният и самозабравилият се от притежание на власт е правият.

 

За мен това, че достигнах до този плаж днес е успех, защото заявихме, че не само искаме да си върнем България, но и сме готови да действаме. Самозабравата на овластените все повече преминава в измерението на невероятното. Казваме си, че все някога ще им стигне и ще спрат, но няма да стане – ненаситни са. Ненаситни за власт и ресурси. Изядоха морето, сега захапват планината, защото, докато гражданите мълчат, всичко ще е лична собственост на онези“, каза Табаков.


Акцията „Плажуване на охраняем плаж“ е напълно съгласувана по българското законодателство за днес – с обявен и съгласуван начален час.

 

Въпреки това гражданите и организаторите от Демократична България бяха посрещнати от полиция на километри преди пътя за плажа – общински път, за когото има апетити от страна на Доган да се превърне в негов личен път.

 

Наред с това в близост до бариерите на догановите сараи днес полицията пропускаше само автобуси, микробуси и автомобили на членове и симпатизанти на ДПС, които бяха вдигнати по спешност да бранят почетния си председател. От кого да го бранят не е ясно, като целта на гражданите бе да стигнат до плажа публична държавна собственост, преминавайки през общински път, което по никакъв начин на застрашава Доган.

 

Полицията и части на жандармерията образуваха як кордон на пътя за плажа, преминаващ покрай сараите на почетния председател, като през кордона бяха допускани да преминат само хората с шапки с надписи „ДПС“ или с тениски с лика на депутата Делян Пеевски. Другите, начело с Христо Иванов, бяха напълно блокирани. Въпреки това от страна на гражданите не бе проявена агресия или подстрекателства.

 

Иванов и група от гражданите се върнаха до Община Бургас, където се срещнаха с кмета Димитър Николов. От неговите думи стана ясно, че протестът на Демократична България е напълно законен, а второто разрешително – това за събирането на ДПС не е трябвало да бъде издавано, тъй като то е постъпило второ и е нямало всички изискуеми по закон данни – начален час.

 

След признанието на Николов, че хората от Демократична България са в правото си той се върна на мястото на полицейската блокада и отново заяви, че гражданите имат право да преминат по пътя и да отидат на плаж. Това обаче въобще не промени решението на полицейския началник в Бургас, който продължаваше да твърди, че гражданите няма как да бъдат пуснати да стигнат до плажа, тъй като там има друго събитие. Всъщност другото събитие беше струпването на докараните под строй от цялата страна хора, които обаче се бяха разположили по кея и земята към сараите на Доган.


Докато Христо Иванов водеше поредни преговори с полицаите се стигна до покачване на напрежението, като с викове „Искаме на плаж“, „България“ и „Мафия“ част от протестиращите успяха да преминат през кордона.
Последва арест на Ивайло Мирчев от Да, България, който бе проснат на земята и закопчан с белезници зад гърба. Докато Мирчев бе извеждан, други полицаи опитаха да задържат и Христо Иванов, но приближаването на журналисти от различни медии осуетиха това намерение.

 

През това време от другата страна на кордона бяха изведени част от „гостите“ на сараите, които скандираха „ДПС“.

Нито в един момент не се стигна до напрежение между двете групи или отправяне на обидни реплики.

 

„Всички сме български граждани, независимо от етнос, вяра, социално положение, образование…всички сме българи. В нито един момент Христо Иванов или ние не сме и помисли, че тези хора са проблемът. Ние протестираме срещу проблема, не срещу хора. Проблемът е мутренското лице на властта, а не обикновените хора като нас. Днес всички там бяхме българи, надявам се утре и в бъдеще също да е така. Ние сме заедно и всичко, което се случва в държавата се отразява еднакво на всички ни. Това, че парите ни се крадат, фондовете се усвояват, природата се унищожава, имаме имитация на правова държава, личните интереси на властта са над обществените – всички ние, гражданите, страдаме еднакво“, обясни още Табаков.

След часове скандирания, един сериозен сблъсък и един проснат за арест, хората бяха допуснати да продължат към заветния плаж. Но не по пътя, преминаващ покрай сараите, а по обиколно шосе. Гражданите бяха поведени от кмета на Бургас и придружени от жандармерия и полиция.
Част от протестиращите тръгнаха в една група, докато други останаха на място. А причината е, че първоначално бе направен опит гражданите да бъдат заблудени с разрешение да продължат по път, но път който не води към плажа до сараите, а друг плаж.

 

Така след редица препятствия, включително и забрана за плаване по море, която бе издадена по спешност, за да отреже достъпа на хората до публичния плаж, но която падна след оставката на шефа на НСО и след разправиите с полицията, гражданите достигнаха плажа до сараите. На частния кей на Доган бяха строени плътни кордони от симпатизанти на ДСП, но до сблъсъци не се стигна. Напротив, част от „гостите“ започнаха да пеят националния химн, подет от хората на Христо Иванов.

„Такава борба за един плаж - ще кажат някой с насмешка. Това ли ни е най-големия проблем, с това ли си решихме проблемите, ще кажат други. Не, това не е един плаж – това е България. Не, не е най-големият ни проблем, но е обяснението на всичките ни проблеми – завладяването на държавата в името на лични и частни интереси. Не, това не е решение на всичките ни проблеми, но е чудесно начало за решаването на проблемите. Днес беше този. Утре ще е друг. Важно е да сме активни, да не мълчим. "Росенец" падна! Пред волята и активността на гражданите може да падне всяка кула на злото.


И знаете ли, точно днес се навършват 3 г. от смъртта на Кристиан Таков, един от основателите на „Да, България“ от коалицията Демократична България. Ще завърша с неговите думи: България се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло…Ще се става!“, каза още Табаков.

Битката за „Росенец“ бе проследена и получи подкрепа от хиляди българи от страната и чужбина, благодарение на живите включвания в социалните мрежи.


Днес следобед началникът на ОДМВР-Бургас Радослав Сотиров, който ръководеше полицейските части на място, подаде оставка. По-късно обаче вътрешният министър Младен Маринов обяви, че няма да приеме оставката му.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети