Рекорден брой участници в литературния конкурс с национални награди на името на първия директор на НП "Рила" Мими Праматарова

Dennews.bg
11.07.2020
размер на текста:

Рекорден брой участници привлече литературният конкурс, организиран от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) – над 160 произведения на автори от 50 населени места в 44 общини на цялата страна изпратиха творбите си. Националните награди за природозащита на името на Мими Праматарова – първият директор на Национален парк „Рила”, се организира от 14 години насам. Тази година лауреатите в конкурса получиха призовете си във виртуална церемония. Ученичка от 9 Френска езикова гимназия в София – Севда Иванова, е носител на първа награда, тя получи отличието си лично в администрацията на НДЕФ. Печели първото място с творбата „Денят след карантината“.

Темата „На другия ден след COVID 19 – какво ще е новото „нормално“ в поведението ни към околната среда“ се оказа истинско предизвикателство за младите таланти. Сред произведенията има десетки есета, разкази, стихотворения, дори приказки – от името на автора, от името на вируса, от името на земята и слънцето, на една тревичка и също от името на баджа на един лекар в Ковид отделение. Един запален футболист е направил асоциация с днешната действителност в българския футбол.

Произведенията са изпълнени с размислите на ученици от средните училища между 16- и 18-годишна възраст и за радост на журито показват познанието на това поколение в много сфери: философия, история, класически идеологии, факти от популярни научни публикации и др. Общото за всички произведения е надеждата, вярата, увереността, настоятелното изискване за промяна в поведението на всеки от нас.

Тъй като тази година са получени много добри творби, освен трите награди, журито присъди още 16 специални отличия. Всички получиха грамоти и подаръци от НДЕФ и Дирекцията на Национален парк „Рила“.

Всички наградени и отличени произведения са публикувани на сайта на НДЕФ на https://ecofund-bg.org/bg/наградени-произведения-от-литератур Инициативата е утвърдена от Управителния съвет на НДЕФ като една от програмите на Фонда, насочена към стимулиране на творчеството, посветено на природозащитата в различни области. От 1996 г. до края на живота си Мими Праматарова е първият директор на Национален парк „Рила”. Тя ръководи изграждането на институцията, екипа, както и създаването и приемането на първия План за управление на парка. Стреми се към прилагане на най-съвременните принципи на природозащитата и модели за управление на защитените територии.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети