Многохилядният протест в София обедини хора и партии под призива „Мутрите вън от прокуратурата и властта“

DenNews.bg
10.07.2020
размер на текста:

Многохилядният протест в София, събрал вчера представители на всички политически партии, разбира се, без ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, продължи часове наред – напълно мирно и без ексцесии.

Припомняме, че без тежка предварителна организация, без автобуси и подканяне от страна на партийни лидери, около 15 000 граждани излязоха първо пред Президентството, а след това преминаха с шествие до Съдебната палата, след това блокираха Орлов мост и накрая скандираха пред Народното събрание.

Причината за спонтанният протест бе акцията на прокуратурата, проведена в Президентството буквално часове, след като държавният глава Румен Радев обяви, че охранителите, който поругаха българското знаме и изблъскаха със сила съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и негови придружители от крайбрежието, публична държавна собственост, до летните сараи на Ахмед Доган при парк „Росенец“ са служители на НСО. Освен това Радев призова да бъде прекратена практиката Доган и Пеевски да бъдат охранявани от служители на НСО.

Буквално часове след изказването на президента прокурори и полицаи влязоха в Президентството, което веднага бе разчетено като акция на сплашване от лидери и граждани от целия политически спектър, разбира се без ГЕРБ и БСП и при пълно мълчание от страна на Обединените патриоти.

Първи пред Президентството още в ранния следобед застанаха проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и политологът Арман Бабикян. Тримата обясниха, че са там не в защита на лицето Румен Радев, а в защита на институцията Президентство и в защита на държавността, срещу които се извършва явна атака на сплашване, чиито извършител е прокуратурата.

Скоро към тях започнаха да се присъединяват граждани, независимо на коя политическа сила симпатизират.

В 18:30 часа, за когато бе обявен началният час на спонтанния протест, пред Президентството вече имаше хиляди хора – без значение дали са гласували или не за Румен Радев на последните президентски избори. Представители на БСП, поддръжници и самата Мая Манолова, представители на всички партии от коалиция Демократична България, граждани без партийни пристрастия, Възраждане, представители на Движение 21, хора от инициативата "Правосъдие за всеки" и други скандираха заедно „Гешев е позор“ и „Мафията вън“, което преди избора на Гешев за главен прокурор бе самотен призив и предупреждение само за лидерите, членовете и симпатизантите на Демократична България.

„Още преди избора на Гешев ние предупреждавахме, че прокуратурата ще се превърне в бухалка на Доган и Пеевски. Това, което се случи днес, е че явно бе демонстрирано, че тази бухалка се държи от ръката на Доган и Пеевски“, коментира Христо Иванов.

Президентът Румен Радев излезе сред множеството и каза, че е време всички почтени хора трябва да се обединят, за да бъдат мутрите изгонени от управлението и прокуратурата.
„Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж. Не на страха! Ще си върнем България! Мутри – вън!", каза още президентът. След това той мина със съпругата си по "Витошка" без охрана.

Множество премина с шествие до Съдебната палата, където отново бе скандирано „Гешев е позор“, „Мутрите вън“ и „Оставка“.

Там Христо Иванов каза: „Сега сме пред Съдебната палата. Тук ни е мястото, защото тук е бухалката, която днес съвсем ясно декларира, че ръката, която я държи, е ръката на Пеевски и Доган.

Гешев наруши Конституцията, атакувайки президентската институция. Независимо кой е президент, независимо дали сте съгласни, независимо дали аз съм съгласен с всичко, което той е правил и прави.

Това, което днес се случи, е явно нарушение на Конституцията; е ясна декларация на война срещу правовия ред в страната; е ясна декларация за принадлежност на Гешев към Сарая. Гешев днес се нареди до бодигардовете на Доган и Пеевски.

Причината, поради която атакува Президентството беше, че вчера президентът се принуди да каже истината, която бе ясна за всички - гардовете на „Росенец“ са от НСО. Мъжете, които потъпкаха българския флаг, които потъпкаха българския закон, които отказаха да защитят българския суверенитет са от Националната служба за охрана. Радев вчера каза това и посмя да каже, че трябва да спре охраната на Пеевски и Доган с наши пари, от нашата служба НСО, от нашата държава.

Пеевски и Доган имат нужда от НСО не защото не могат да си платят сами охраната, не защото са бедни горките, а защото искат навсякъде, където се появят, да се вижда, че държавата е зад тях, че законът е под тях, че държавата ги обслужва; че нашите данъци ги обслужват и че те имат право на тях и затова няма да се откажат от тази привилегия, затова и НСО не може да им откаже и затова днес, за да запуши устата на президента Гешев атакува.

Но днес се случи още нещо – днес Борисов отказа да поеме отговорност чрез своите представители в комисията, която определя лицата, които подлежат на допълнителна охрана - в случая Пеевски и Доган. В случая Борисов отказа да застане зад политическо решение за сваляне на охраната на Пеевски и Доган. С това Борисов зае страна; с това Борисов декларира пред всички нас, че той е зависим от Сарая, че той не може да върне българската държавност и законност. Затова днес аз поисках неговата оставка, както бях обещал.

Но днес видяхме и други български политици, които излязоха да се смесят с протестиращите. Видяхме Корнелия Нинова. Тя постигна невероятен успех, като успя да говори 5 минути на протест срещу прокуратурата и да не каже нито веднъж думата „прокуратура“, да не каже нито веднъж името на Гешев.
Г-жа Нинова и нейната парламентарна група, строена зад нея, преди една седмица не зададоха нито един въпрос на Гешев, сега имаха наглостта на излязат тук сред хората.

Да, дошло е време всички нормални, почтени български граждани да се обединят в защита на Конституцията. Да, дошло е време всички да излезем на улицата и да заявим, че повече няма да търпим бухалки, но е дошло време за политическа яснота. Дошло е време да не се лъжем.
Няма политици извън Демократична България, които са готови да застанат на ясни позиции“.

След това гражданите, сред които имаше представители и на левицата, и на десницата се преместиха пред сградата на Министерски съвет, след което поеха на шествие по улиците и булевардите в централната част на София. Те скандират "Оставка" и възгласи срещу управлението на мафията.

Заради показните акции на прокуратурата и поведението на гардовете от НСО на „Росенец“, протестиращите настояха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Сградата на НС беше обградена от плътен кордон от полицаи. След това хората се отправиха към Университета и достигнаха до Орлов мост, където последва спиране на движението. Скандиранията бяха „Пазите Доган“ и „Оставка“.


Шествието премина мирно, имаше засилено присъствие на жандармерия и полиция.
Към 22,20 часа протестиращите отново се върнаха пред Министерски съвет, където скандираха "Мафия" и "Оставка".
Малко след 22 часа движението на Орлов мост беше възстановено, а протестиращите започнаха да се разотиват.

 

Повече от 20 000 души са се включили в различните етапи на вчерашния протест. 


Очаква се да има протест и днес в 17,00 часа, като сборният пункт отново е пред Президентството

По-рано вчера двама близки сътрудници на държавния глава бяха арестувани за 24 часа. Това са секретарят по правните въпроси Пламен Узунов и съветникът по сигурността Илия Милушев. Заедно с тях е задържан и бизнесменът Пламен Бобоков. Бобоков и Узунов са обвинени за търговия с влияние. От Габрово главният прокурор Иван Гешев обясни, че става въпрос за две досъдебни производства - едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов). По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф „секретно”. Твърди се, че си ги е намерил в касата, на третия път предоставя материали, които са изнесени, подчерта Гешев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети