Тома Белев: Ужасът на Езерата, се дължи на системното нарушаване на екологичните норми, няма ОСОВ-има проблем

DenNews.bg
01.07.2020
размер на текста:

Ужасът на Седемте рилски езера-навлизането на тежка техника и извършването на рискови за защитената природа ремонти дейности, се дължи на системното незачитане и нарушаване на екологичните норми и законодателство в България. И по-точно на това, че при строежа на лифта за Езерата и при възлагане на сегашния проект за изграждане на алеи не са извършени процедури за Оценка за въздействие върху околната среда. Това коментира емблематичният природозащитник и зелен експерт Тома Белев, лесовъд с дългогодишен опит в управлението на защитени територии и зони.


„Ужасът, който се случва в момента на Седемте рилски езера се дължи на липсата на Оценка за въздействие върху околната среда. Лифтът беше построен без ОВОС-не беше отчетено потенциалното му въздействие върху високата природа на Рила планина и нейните чувствителни екосистеми и видове. Защото тогава не беше проведена процедура по ОВОС, не бяха чути обществените мнения, не беше отчетено предстоящото вредно въздействие, а беше разрешено от Министерство на околната среда и водите лифтът да се случи, в момента се наливат милиони, за да се спасят Езерата. Дължи се и на това, че не е проведена процедура по ОВОС и за това, което строят в момента-8 декара алеи. Вижда се, че е избран начин за въздействие за борба с ерозията и предпазване, което няма да е устойчиво. Този чакъл, който в момента се разполага там, ще влезе в езерата в следващите няколко години, просто защото количествата на валежите във високата част на планината са изключително високи. Как може да се остави покривка, която не е свързана? Просто водата ще я отнесе, вкарвайки я в езерата“, коментира Тома Белев.

 

Просто казано сегашният „спасителен“ план е не по-малко вреден за природата, крие рискове и в края на краищата, ако реализацията му не бъде отменена, ще доведе до нуждата природата да бъде спасявана от „спасителния“ план.

 

„Същото се случва на плажа „Алепу“. Министърът на регионалното развитие заяви, че обектът имал ОВОС от 2007 г. Проверих за този ОВОС-такъв ОВОС няма. Няма нищо нито в процедурите за ОВОС, нито в процедурите за екологична оценка има документи, че е провеждано нещо, каквото и да било, за тези имоти през 2007 г. Сега сме поискали от РИОСВ всички документи, които касаят съответните имоти и съответния инвеститор на „Алепу“. Но дори да е имало нещо през 2007 г., сега сме 2020 г. Давността на решенията за ОВОС, на решенията за екологична оценка и на оценката за съвместимост е 5 г. Няма как на основание решение от 2007 г. днес или миналата година да се започва едно инвестиционно намерени, просто защото всички срокове са изтекли“, посочи още експертът.

 

А защо по цялата територия на страната-от планините до морето, се случват вредни за околната среда проекти?


„В България има системни проблеми с процедурите по ОВОС и заради това има хоризонтална наказателна процедура, която е задвижена миналата година и която касае абсолютно всички елементи, започвайки от процедурата за преценка за ОВОС, което не е направено за Седемте рилски езера, а е трябвало да бъде направено; преминавайки през качеството на докладите и завършвайки с включването на обществеността и информацията, която се предоставя на обществеността, както и начина на проверка как се прилага дадено решение.

 

Т.е. ако някой си беше направил труда наистина да контролира решенията, трябваше да е ясно, че, след като са изтекли решенията например за АЕЦ „Белене“ и за „Алепу“, вече нямаме действащ ОВОС и няма как да се позоваваме на тези доклади в този момент.
Това е проблемът в България. Имаме недостиг на експертиза в органите на властта. Това, което виждаме в България, е липсата на прилагане на нормата, а липсата на прилагане на нормата следва от липсата на професионализъм.
Често се казва „дайте да намерим консенсус“ що се касае за екологичното законодателство. Какво значи консенсус относно законодателство? В България консенсус означава, че инвеститорът иска да застрои всичко, гражданите и природозащитниците не искат да се строи нищо и накрая „дайте да намерим консенсус“ като се застрои половината. И след 5 г. инвеститорът поиска да застрои и останалата незастроена половина, природозащитниците отново са против и пак консенсус за половината на половината и ето ги 75% застроени.
Не. Прилагането на екологичните норми не е въпрос на консенсус, а е въпрос на най-добри научни данни. Няма място за никакъв елемент на консенсус в това дали ще унищожим или увредим едно уникално природно богатство, както е „Алепу“, както са Седемте рилски езера, както е „Синеморец“, категоричен е Тома Белев.

 

Припомняме, че вчера министърът на околната среда Емил Димитров разпореди прекратяване на работата в района на Езерата и извършване на проверки на строителните дейности.

Вчера Окръжна прокуратура-Кюстендил се самосезира за работата на тежката техника в защитената зона. В рамките на надзора за законност, прокуратурата е разпоредила спешна проверка, която следва да бъде осъществена от сектор „Икономическа полиция“ в Районно управление - Дупница при Областна дирекция на МВР. Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк „Рила“.
Проверката следва да приключи в най-кратък срок, след което материалите ще бъдат предадени в Окръжна прокуратура – Кюстендил.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети