СЗО с нова позиция за маските, носете ги на закрито и където не може да се спазва дистанция

DenNews.bg
09.06.2020
размер на текста:

СЗО промени позицията си за предпазните маски. Сега организацията препоръчва маските да се носят на всички места, на които е трудно да се спазва дистанция.
Като пример за такива места генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус посочи обществения транспорт и всички останали места на закрито, на които се събират много хора.
„Съветваме хората на възраст над 60 години, както и онези, които имат предишни заболявания, да носят медицинска маска на всички публични места, на които е възможно да се стигне до предаване на инфекцията", каза Гебрейесус.

Досега Световната здравна организация препоръчваше само на болните и на медицинския персонал да носят предпазни маски. Употребата им на обществени места не беше обявена като препоръчителна. В новите си насоки СЗО включва и изисквания за качеството на самоделните маски. Те трябва да са от поне три слоя различен материал, съветват експертите.

Маските не могат да отменят спазването на дистанция и миенето на ръцете като доказано ефективни методи за ограничаване на заболяването. От СЗО предупреждават, че рискът от зараза нараства, ако хората пипат маските си с мръсни ръце. “Маските могат да създават фалшиво усещане за сигурност”, предупреди директорът на СЗО.
По данни на американския университет “Джонс Хопкинс” в света има над 6,7 милиона болни от COVID-19, а жертвите на вируса са почти 400 000.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети