Строежът на Алепу е гавра със закона, смятат от Камарата не геодезистите

DenNews.bg
05.06.2020
размер на текста:

Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона. Това мнение изрази пред bTV Йоан Каратерзиян, председател на УС на Камарата на геодезистите в България.
Той заяви, че от 25 години се занимава с геодезия, кадастър и устройствено планиране, но категорично не е виждал друго подобно брегоукрепване. По негови думи конструкцията е българско ноу-хау.
"Това е една нормална сграда, подземна или полуподземна, с оставени фусове, които да продължат строителството на следващото ниво, може би и с пристрояване напред към плажа. Но по документи това е подпорно съоръжение, което, бих казал, е с много голямо разхищение на средства", обясни Каратерзиян.
Той посочи, че РИОСВ-Бургас не е давала разрешение за подобна конструкция. По нейно разрешение би трябвало да бъдат разположение изливни пилоти и след като се установи устойчивостта на терена, едва тогава може да се строи нещо горе. Това обаче не било разрешено от екоинспекцията. Брегоукрепително съоръжение с асансьори и шахтени стълбища не съм виждал, подчерта експертът.
Каратерзиян обясни, че шефът на РДНСК-Югоизточен район Милен Ненчев не е казал цялата истина относно конструкцията. В момента това може да се разглежда като брегоукрепително съоръжение, но в следващия етап това ще бъдат апартаменти или обслужващи помещения, категоричен бе той.

Според Каратерзиян, ако всичко се е движело законово, е нямало да се стигне дотук. Той обясни, че подробният устройствен план така и не е бил обнародван на електронната страница на общината, поради което хората не са успели да реагират.
Запитан има ли вариант конструкцията да бъде съборена, ако не отговаря на изискванията, експертът посочи, че според закона незаконното строителство се премахва, а този строеж, само поради факта, че не е съгласуван с МОСВ, бил незаконен.
Той бе категоричен, че е изключително трудно да се получи разрешение за строителство в свлачищен район. Каратерзиян изрази надежда, че прокуратурата ще си свърши работата и конструкцията ще бъде премахната. Би трябвало собствениците да са ангажирани юридически с възстановяване на стария терен, заключи той.


Припомняме, че от екологични и граждански сдружения категорично възразяват срещу строежа, попадащ в защитена зона. От ДНСК обаче продължават да твърдят, че строежът е укрепително съоръжение.

Вчера премиерът Бойко Борисов командирова по спешност лично шефа на Дирекцията за независим строителен контрол Иван Несторов да проучи нещата на място, а снощи Несторов призна, че и прокуратурата му е наредила проверка на строителните работи. Ден по-рано от районното поделение на строителния контрол направиха инспекция на скелето на плажа, известен като Шофьорския (шосето минава панорамно отгоре, а над него е блатото Алепу - защитена местност), и увериха, че нарушения няма.
Скандалът тръгна от снимки в социалните мрежи, на които се вижда как масивна конструкция с вид на бъдещ терасовидно разположен хотел захапва пясъчната ивица.

Чиновници от община Созопол и от РДНСК продължават да настояват, че единственото, което се прави на плажа, е укрепване на свлачище. Всъщност още от 2017 г. има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции - "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз", а укрепителните работи са съпътстващи дейност.

Природозащитници твърдят, че всъщност свлачището тук е умишлено активирано - чрез сондажи и запълване на отворите с вода, за да се оправдае идването на багерите и бетона и впоследствие да се разгърне инвестиционният проект.


Междувременно bTV откри, че в Имотния регистър обектът фигурира като терен от над 7 хил. кв. метра, който е предназначен за курортен комплекс, като има и учредено право на строеж за 25 имота с жилищно предназначение - апартаменти с площи от 35 до 170 кв. м.
Медии се добраха и до старо решение на бургаската екоинспекция от 2017 г. - оценка на съвместимост за въпросния обект, и там е записано, че става дума за "изграждане на курортен комплекс, както и съпътстваща дейност по укрепване на регистрирано свлачище".
Буквално до оня ден регионалният министър Петя Аврамова се опитваше да каже, че на Алепу се вижда "стоманобетонна конструкция с "обеми", а не с хотелски стаи и че има различни видове укрепвания". Вчера тя все пак допусна, че може да е била подведена от служителите си, като се оправда, че се е позовала на информацията, публично оповестена от директора на РДНСК-Бургас.

„Ако се окаже, че районната дирекция не си е свършила работата добре и е изнесла данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат своята отговорност", закани се Аврамова пред бТВ.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети