Незаконни сметища има в почти всяко село на Бобов дол и Кочериново, Община Рила е отличник по чистота

DenNews.bg
04.06.2020
размер на текста:

Почти в или до всяко село на територията на общините Бобов дол и Кочериново има незаконно сметище, някъде те са по няколко, а камарите отпадъци пък са се качили и до природната забележителност Стобски пирамиди. Има обаче и отличник по опазване на обществените пространства и природата от незаконно изхвърляне на отпадъци и това е Община Рила.
Това е установено по време на проверки, разпоредени от Районна прокуратура-Дупница в изпълнение на разпореждане на Върховна административна прокуратура за това да се провери дали се спазва Законът за управление на отпадъците.

Незаконни сметища има на територията на седем села в община Кочетриново, а в града те са три- в близост до главен път Е -79, в близост до ул. „Св. Иван Рилски“ и в района на градския парк.
На територията на с. Стоб незаконно сметище е установено в близост до Стобските пирамиди и на изхода на селото в посока с. Пороминово.
Незаконното сметище в село Пороминово пък е в близост до дигата на река Рилска.
Две са незаконните сметища в Бараково-в района на паметник „Парапунов“ и в района на гробищния парк.

Голямо количество отпадъци се валят и в Мурсалево. И то не къде да е, а до черквата.
Незаконни сметища са установени и на входа на село Боровец, в близост до моста в село Бураново и до жп прелеза на главен път Е -79 в село Драгодан.

Въз основа на направените констатации са изготвени и утвърдени графици за премахване на отпадъците, като не са установени нарушители, респективно не са прилагани административно – наказателни мерки, става ясно от отговор на Районна прокуратура-Дупница до DenNews.bg.
На база констатациите кметът на Кочериново е издал заповед, с която задължава кметове и кметски наместници да извършват периодични проверки за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, като при установяване на подобна дейност, да се предприемат съответните мерки. След почистването на незаконните сметища ще бъдат поставяни забранителни табели.


Проверки на нарочна комисия в Община Бобов дол са установили незаконни сметища в и до три села.
На територията на с. Мламолово те са две-край пътя за Дяково и в близост до мост на река Разметаница.
Три големи сметища по поречието на река Разметаница са установени в Големо село-в близост до училището; в близост до кметството и в близост до ТЕЦ „Бобов дол“;
В Паничарево незаконното сметище е по брега на реката и в близост до кметството.
Въз основа на направените констатации част от сметищата вече са почистени, а останалите ще бъдат почистени.
Не са установени нарушители, респективно не са прилагани административно – наказателни мерки.
Със заповед на кмета Елза Величкова е възложено на общинското предприятие по чистота, както и на кметове и кметски наместници да предприемат действия по установяване и контрол на незаконните сметища.


На територията на община Рила е установено едно незаконно сметище- в землището на града, като то веднага е било почистено.
И при проверките там не са установени нарушители, респективно не са прилагани административно – наказателни мерки.
С оглед предотвратяване на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, са поставени по подходящ начин знаци, забраняващи изхвърлянето на отпадъци.

За нито една от трите общини не са установени деяния, които евентуално осъществяват състав на престъпления от Наказателния кодекс.
Въз основа на анализ на получените данни от извършената проверка, са отправени предложения до кметовете на трите общини за още по-стриктен контрол по отношение спазването на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците и подзаконовите нормативни актове.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети