Борисов и КЕВР в сблъсък през медиите заради цената на топлоенергията

DenNews.bg
04.06.2020
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) влязоха в сблъсък през медиите днес, а причината-цената на топлоенергията.
КЕВР прави глупости. И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна. Това заяви премиерът пред журналисти в Габрово.
Относно разчетите на държавния регулатор, според които топлинната енергия ще поскъпне от 1 юли спрямо сегашната цена, министър-председателят бе категоричен, че не може да се правят "такива глупости" през седмица-две.
Той недоумява защо, при положение че към днешна дата газът е поевтинял с 42% от КЕВР се готвят да вдигнат с 20% цената на топлоенергията.
„КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават“, закани се премиерът.
Той посочи, че мандатът на настоящото ръководство на регулатора изтича и ще говори с народните представители по въпроса.
По думите на Борисов преговорите с "Газпром" са били изключително тежки, а КЕВР сега прави глупости.
Днес регулаторът трябва да обсъди увеличение на цената на топлото за София с 22%, с 15 до 18 на сто за Бургас, Враца и Разград.


Председателят на КЕВР Иван Ивано не закъсня с отговора: „Единственото важно нещо, което интересува българите е дали ще плащат повече или по-малко за парно. Не вярвайте на всеки слух или информация, която достига до вас. Цената средно за страната ще е средно с 14% по-ниска от цената, която плащахте през изминалия зимен период. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, който видя в т.нар. фалшиви новини опит "да се предизвиква раздразнение при потребяващите парно".
Това, което всъщност Иванов каза, съвпада с информацията от вчера, 4 юни, т.е. 22% поскъпване спрямо цената от май, но 14-15% по-евтино от целия отоплителен сезон (1 юли, 2019 г. – 30 юни, 2020 г. спрямо 1 юли, 2020 г. – 30 юни, 2021 г.)
За София е дори повече поевтиняването – 15%, продължи Иванов. През миналия отоплителен период беше 95,60/ мегаватчас, сега ще е от порядъка на 81 лева, добави той. Иванов добави, че не казва точни цени и стойности, защото чак на 1 юли ще има официално решение, а преди това има обществени обсъждания. За Пловдив и Плевен също е 15% поевтиняването, за Враца и Велико Търново – 13%, за Бургас, Варна и Разград е по 10%, уточни Иванов.
Той напомни, че по традиция газът поскъпва през зимата, а при предстоящия зимен сезон ще има постепенно икономическо възстановяване след коронакризата т.е. по-голямо индустриално потребление на газ, съответно по-висока цена на газа. Затова и сега има по-висока прогнозна цена на парното от моментната през месец май – с 22%, но е по-ниска с 14-15% от изминаващия вече отоплителен сезон. Иванов напомни и, че в продължение на година цената на топлинната енергия де факто не помръдва. И каза, че ако цената на газа се промени с 15% на месечна база, тогава ще има и промяна на цената на парното и топлата вода.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети