Доц. Кунчев: Едва 20% от заразените с коронавирус показват симптоми

DenNews.bg
30.06.2020
размер на текста:

Eдва около 20% от заразените с коронавирус имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


„Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището. От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат“, обясни той в Сутрешния блок на БНТ и добави, че повечето тестове, които в момента се правят, са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц. Кунчев в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.
Относно случаите на заразени в Смолян работници, той каза, че в момента здравните инспектори са се фокусирали върху предприятието. По думите му чешкият собственик е създал много добри условия. „Ние проверихме всичко, което трябва да бъде направено, е направено“, каза доц. Кунчев.
„Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работата, дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките - обедната почивка, след това при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване“, подчерта главният здравен инспектор.

Вчера стана ясно, че около 15% от взетите проби на завода за производство на авточасти "Храновски" в Смолян са положителни.
Вземането на проби е по инициатива на предприятието.

 

"В момента сме на границата на някои места да се изпуснат нещата. Има обаче големи разлики между работата на областните щабове", посочи още Кунчев и допълни, че действително има области, където организацията не е добре и дори и частните болници не съдействат.


"Разпространението на традиционния грип и коронавируса е най-лошия вариант през есента", призна Ангел Кунчев.
"Не бих правил прогнози, имам надежда все още, че при високите летни температури ще има самоограничаване на вируса. Но въпреки това продължаваме да не познаваме вируса и той може да ни изненадва", посочи още главният здравен инспектор. .

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети