Борисов изпрати Аврамова да провери свлачището на пътя за Рилския манастир, иска ремонтът да започне до дни

DenNews.bg
03.06.2020
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов изпрати министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и експерти от Агенция "Пътна инфраструктура" да проверят района на свлачището на пътя към Рилския манастир.
По време на правителствено заседание днес Борисов разпореди от следващата седмица да започне разчистването и укрепването на свлачището.
„40 километра път като слънце сме направили и това свлачище дава възможност да ни коментират, да ни критикуват и много ме ядосва. Другата седмица искам да почне да се прави", каза той.
Общо 1 900 000 лева ще получи Рилският манастир, стана ясно още от правителственото заседание. От тях 600 000 лева са за ремонти на течове и изографисване, а 1.3 млн. лева са за изграждане на малка пречиствателна станция.
Вчера игуменът на манастира епископ Евлогий се срещна с премиера в Светата обител и обясни, че до този момент не е получен нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник от световна величина на ЮНЕСКО.
Премиерът напомни, че преди две години законово е поето изплащането на заплатите на свещениците в БПЦ и на мюсюлманските духовници. Първата година са били отделени около 21 млн.лева за заплати, миналата година - 26 млн. лева. Тази година преведохме средства и за капиталови ремонти на Светия Синод, каза Борисов.
За Бачковския манастир и за Троянския манастир ще бъдат отделени по 200 000 лева за ремонтни дейности и текуща поддръжка. За манастира "Света Троица" в местността Кръстова гора ще бъдат отпуснати 300 000 лева за ремонт на едно от крилата на манастира.
Средства ще има и за църквата в двора на Духовната академия - 500 000 лева ще бъдат отпуснати сега за спиране на течовете, и още 400 000 лева - през есента, каза премиерът. Той изтъкна, че мярката "60/40" много добре работи, включително и за манастирите.
Министърът на земеделието Десислава Танева каза по време на заседанието на МС, че църквите и манастирите през втората половина на юни ще могат да кандидатстват за още 14 млн. евро за реставрация.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети