Все по-масови са протестите в САЩ, а сблъсъците между граждани и полиция намаляват

DenNews.bg
03.06.2020
размер на текста:

Все по-масови стават протестите в САЩ, като едновременно с това намаляват сблъсъците между граждани и тежковъоръжената полиция. Демонстрациите срещу расизма и полицейския произвол са отговор на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, задушен до смърт по време на арест.
Осма нощ протести имаше в десетки градове.
Един от най-големите протести, към който се присъединиха роднините на Флойд, се проведе в родния му град Хюстън, Тексас.
Много хора в различни градове не се съобразиха с полицейския час, наложен след насилието и грабежите в някои райони в понеделник вечер.
В централната част на Вашингтон полицията стреля със сълзотворен газ късно през нощта. Военните отново бяха по улиците на столицата, а хеликоптери кръжаха над протестиращите, тръгнали към Белия дом.
Демонстрантите излязоха на улицата - не само за да изразят възмущението си от убийството на Флойд, но и за по-широко осъждане на полицейската бруталност срещу чернокожи американци.
Трафикът бе блокиран в нюйоркския квартал Манхатън, тъй като протестиращите игнорираха вечерния полицейски час, който беше удължен с една седмица.
"Разбирам, че погромите и грабежите не са вариант. Но факт е, че хората са уморени. И ни е писнало да казваме, че сме уморени. Просто искаме да живеем в мир. Искаме справедливост", коментира 28-годишният афроамериканецът Джейсън, един от участниците в мирна демонстрация в Ню Йорк.

"Те протестират, но не разбират, че нищо няма да се промени с един кратък ход. Те нямат ясни изисквания. За справедливост се нуждаем от дискусия, диалог, подходящо възпитание и образование", заяви представител на службата за сигурност в Брайънт Парк, където се проведе митингът.
Сблъсъците между протестиращите и полицията и разграбването на някои магазини в Ню Йорк бяха заменени с относително спокойствие.
В Хюстън, където трябва да бъде погребан Флойд, кметът Силвестър Търнър коментира пред събралите се, че хората трябва да знаят, че "не е умрял напразно".
Големи митинги се проведоха и в Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл. Минеаполис, където загина 46-годишният Флойд, е относително спокоен.
В Атланта полицията стреля със сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация. В Лос Анджелис бяха арестувани множество демонстранти, които останаха навън след комендантския час на града.
В Портланд, Орегон, хората се увеличиха преди 23:00 часа местно време. Полицията използва зашеметяващи гранати и сълзотворен газ срещу, "незаконно събрала се тълпа". Протестиращите викаха срещу полицията, че това е "мирен протест".
Във Вашингтон протестиращите останаха и след залез слънце, въпреки полицейския час и обещанията на президента Доналд Тръмп да се справи с "гангстерите" и "главорезите", използвайки националната гвардия или американската армия, ако е необходимо.
Вчера братът на загиналия Джордж Флойд, Терънс Флойд, отправи емоционално обръщение към протестиращите, като на няколко пъти повишавайки тон призова за прекратяване на актовете на беззаконие-грабежи, палежи и унищожаване на чужда собственост. „Ние сме спокойно, богобоязливо семейство и нито ние, нито брат ми би одобрил случващото се. Какво правите? Какво правите? Какво си мислите, че правите. Така няма да върнем брат ми, така няма да се преборим и да постигнем нищо. Трябва да го направим по друг начин, нека го направим по друг начин, по мирен начин“, каза Терънс.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети