Честит рожден ден на Природен парк „Рилски манастир“, дом на над 2800 вида животни и 1400 вида растения

DenNews.bg
26.06.2020
размер на текста:

Дирекцията ПП „Рилски манастир“ събра в книга красотите на парка по случай неговата 20-годишнина. Паркът, дом на редица уникални растения и защитени животински видове, празнува рождения си ден днес, 26 юни, когато е обявен за защитена зона със заповед на министъра на околна среда и водите през 2000 г.
Книгата, събрала снимки и информация на български и английски език за изключителното биоразнообразие и богатото културно-историческо наследство, ще бъде достъпна в дирекцията на ПП „Рилски манастир“ в сградата на читалището в Рила, както и в двата информационни центъра-на пътя за Светата обител и на Кирилова поляна. Тя е издадена с любезното съдействие на Югозападното държавно предприятие. Туристите и посетителите ще получават книгата безплатно.
В момента за посетители са отворени само дирекцията и центърът на пътя за манастира. Дейността на информационния център на Кирилова поляна е временно прекратена заради липсата на туристи.
Природен парк “Рилски манастир” заема площ от 25253,2 ха и е един от най-големите природни паркове в България. Той изцяло попада на територията на община Рила и обхваща средно и високопланинските части на западния дял на Рила планина. На територията му се намира резерватът „Риломанастирска гора“ с площ 3665 хектара.
В парка са установени 1400 вида висши растения, 38,88% от висшата флора в България, както и около 2600 вида безгръбначни животни и 202 вида гръбначни животни.
В сърцето на парковата територия се намира и включеният в Списъка на ЮНЕСКО за паметниците на културата от световно значение – Рилски манастир, на който природния парк дължи името си.


Припомняме
, че по повод юбилея Дирекцията на парка всеки ден на своята интернет страница www.parkrilski-manastir.eu представя по една презентация, запознаваща с уникалните природни дадености, опазвани на територията й.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети