Медици от Велинград алармират, че няма ясни правила и условия за лечение на коронавирус в малките болници

DenNews.bg
25.06.2020
размер на текста:

Медиците от болницата във Велинград алармират за тоталния хаос в инструкциите и правилата относно лечението на пациенти с коронавирус и това, че малките болници изнемогват заради липсата на условия и персонал.
Работещите в МБАЛ Велинград са готови да подадат колективна оставка, като категорично подчертават, че това не е опит да избягат от отговорност, а начин да привлекат вниманието на властите към тежкото положение на малките болници.
Медиците казват, че "непрекъснатото променящи се заповеди, указания, правила и инструкции на МЗ, РЗИ и НЗОК относно лечението и поведението спрямо болни с COVID-19" не помагат, а създават хаос.
В самата болница няма условия за лечение на коронавирус и заради малкия състав не може да се разделят потоците - както за прием на самите пациенти, така и на лекарите. Болницата няма и не може да има инфекциозно отделение, а един лекар поема няколко линии. Самите лекари не искат оставката им да се тълкува като отказ да поемат своите отговорности или като проява на страх. Те подчертават, че в момента в болницата се лекуват 7 болни с доказан COVID-19 и се наблюдават още 5 съмнителни пациенти. Това е при общо 5 разрешени легла за заболяването по спецификация.
Персоналът на болницата настоява за ясни правила как да се лекуват болните в малките общински болници и правила за превеждане на тежкоболните пациенти в по-големите болници с възможности за лечение на заболяването.
Управителят на болницата Жеко Чешмеджиев подкрепя колегите си. Пред БиТиВи той посочи, че вчера, след много уговорки, са успели да преведат пациент в тежко състояние към болницата в Пловдив.
Болница във Велинград обслужва три общини.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети