Затягат примката около Бобоков заради есемесите му със съветника на президента

DenNews.bg
22.06.2020
размер на текста:

 Във връзка с отделените материали по досъдебно производство на Специализирана прокуратура и образуваното ново за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, днес в Следствения отдел при СП е призован за разпит бизнесменът Петър Бобоков, информират от държавното обвинение.
С оглед на оповестената информация, събрана след анализ на изготвена компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от Пламен Бобоков, от председателя на Върховния административен съд е изискано за послужване адм. дело № 11413/2018. Изискана е и справка за администрирането и движението на делото, както и информация за магистратите и служителите, дейността на които е била свързана с неговото разглеждане.
При продължаващия анализ на големия обем от информация – над 200 GB, съдържаща се в експертното заключение, е констатирана допълнителна комуникация между обвиняемия Пламен Бобоков и Пламен Узенов., секретар по правните въпроси и антикорупция на президента. Същата може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на Узунов в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. – 04.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава.
С оглед на високия обществен интерес и след разрешение от наблюдаващите прокурори по реда на НПК, Специализирана прокуратура публикува снимков материал от осъществена комуникация между Бобоков и „Prezident-Pl. Uzunov”, отнасяща се до три отделни случая:
Първият случай се отнася до искане от 10.08.2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. След проведено интервю, на 13.09.2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство, с оглед постъпило възражение от страна на Държавна агенция „Национална сигурност“, поради причини засягащи националната сигурност на Република България. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. Бобоков изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” снимка на неуважената молба на руския гражданин.
Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които Бобоков изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията в тази посока Бобоков и „Prezident-Pl. Uzunov” осъществяват на 11-12 април 2019 г., 06 юни 2019 г. и 06 ноември 2019 г. Съобщенията от м. юни и м. ноември 2019 г. на Бобоков  до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.
Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. Бобоков иска от „Prezident-Pl. Uzunov” съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява Бобоков че се касае за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.
Във връзка с горното е възложено извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерство на правосъдието и от Президентството на Република България са изискани за послужване всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети