Поклон! Днес отбелязваме 144 г. по подвига на Ботев и четата му

DenNews.bg
02.06.2020
размер на текста:

Днес отбелязваме 144 г. от подвига на Христо Ботев и четата му. 2 юни е ден за почит към революционера поет и загиналите за свободата и независимостта на България.
Четата от 207 души на Ботев превзема кораба "Радецки" на 17 май. Съдбата на командваната от войводата чета, обрекла живота си на милото отечество, готови да умрат за него, е изпълнена с драматични изненади. Вместо очакваната народна любов още със слизането си на Козлодуйския бряг четата е посрещната от черкези. Патетичните обещания на Стоян Заимов, главен апостол на Врачански революционен окръг, че веднага с пристигането си в България четата ще бъде посрещната от 250 въоръжени въстаници, не се осъществяват.
На Милин камък четата влиза за първи път в неравен бой с редовната турска армия и отлично въоръжените черкези. Между тежко ранените четници били и обичаните от Ботев байрактарят Никола Симов-Куруто и поп Сава Катрафилов, а убитите са повече от десет, факт, който предизвиква остра нервна криза в доскоро "вдъхновено рецитиращия войвода". Обезумял от мъка, сломен до крайна степен, Ботев напуска боя и се отделя в една пещера.
Рано сутринна на 20 май, след жестоката и кървава схватка предния ден, четата търси спасение във Врачанския Балкан. Четата се е разделила на две части - едната под командата на войводата, а другата - под ръководството на военния ръководител Войновски. Пушките на турските войски били от най-модерната тогава система - далекобойни и с точен мерник. Четниците били въоръжени с вече изхвърлени от употреба в Европа пушки. Освен това този ден турската армия обстрелвала българската чета и с две планински оръдия.
Взел си поука от битката при Милин камък, Войновски избрал възможно най-подходящите за отбрана позиции. Преминавайки през силно пресечената местност от върхове, падини и поляни, групата на войводата била така разположена, че въпреки ожесточения неприятелски огън през целия ден не дала никакви жертви. Може би по-страшно за четниците през този 20 май било нетърпимо жежкото слънце, от което устните им се напукали от жажда.
На всеки 2 юни, отправяме поглед към връх Околчица, където един куршум ражда безсмъртието на поета - революционер, който остава само на 28 години.
Загадката за смъртта на Ботев съществува от самата му смърт, макар че официалната версия е, че е загинал от турски куршум.

И днес великият българин и загиналите за свободата и независимостта ще бъде почетен с триминутен сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа. Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година се отлага заради извънредната обстановка заради коронавируса.
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват във възпоменателната церемония в родния град на Ботев Калофер.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети