Японски град забранява на пешеходците да зяпат в телефоните си по време на движение

DenNews.bg
01.06.2020
размер на текста:

Японски град е на път да въведе забрана за използване на мобилни телефони от страна на пешеходците по време на движение, като причината е, че докато следят екраните на телефоните си, пешеходците мога да се блъснат един в друг, в предмети или да се стигне до инциденти, включително тежки.
От градската управа в град Ямато, близо до Токио, внесоха в градското събрание проект за наредба, която да забрани на хората да използват телефоните си, докато се разхождат, предаде агенция Фокус. „Броят на хората, които използват смартфони, бързо се увеличава, както и броят на произшествията“ в гъсто населените райони, заяви градският чиновник Масааки Ясуми пред AFP.
"Искаме да предотвратим това", каза той и добави, че ако бъде приета, това ще бъде първата подобна забрана в Япония. Но Ясуми каза, че засега няма да има наказание за тези, които не могат да се откъснат от екраните си на улицата. "Надяваме се, че забраната ще повиши повече информираността за опасностите", каза той. Плакати и съобщения ще информират гражданите за правилото, което се очаква да влезе в сила от следващия месец.
През 2014 г. изследванията на японския мобилен гигант NTT Docomo оцениха, че средното зрително поле на пешеходец, докато гледа надолу към смартфона е едва пет процента от това, което очите ни възприемат нормално. Компанията проведе компютърна симулация на това, което би се случило, ако 1500 души използват натоварена пешеходна пътека в Шибуя в Токио, докато всички гледат смартфоните си. Резултатите показаха, че две трети няма да стигнат до другия тротоар без инциденти, ще възникнат 446 сблъсъка, като 103 души ще бъдат съборени на земята, а 21 ще изпуснат телефоните си. Броят на произшествията между хората, които използват телефони, докато карат колело, и пешеходците също се увеличава в Япония. В някои случаи семействата на жертвите изискват обезщетение до 100 милиона йени (1 милион долара).

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети