Евакуираха блокове в Перник заради скъсана дига на шламохранилище

DenNews.bg
07.05.2020
размер на текста:

Евакуираха хората от няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" заради скъсана дига на шламохранилище, съобщи bTV като се позова на Община Перник.
Шламохранилището е специална хидравлична структура за съхранение на течни отпадъци от химическата и нефтопреработвателната индустрии. Там се съхранява водата, за да се утаи и пречисти преди да се пусне отново в природата.
Има наводнени дворове на къщи. Кварталът е отцепен от полицията.
Затворени са ключови булеварди в града заради опасност от заливане. Сред тях е и "Софийско шосе" до разклонението за кв. "Изток".
Обектът е собственост на ТЕЦ "Република". Тежка техника от местната "Топлофикация" работи в сектора на аварията.
Над 50 г. в депото се съхраняват милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата, заяви пред БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов.
Малко по-късно от АПИ съобщиха, че временно се ограничава движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София - Перник в участъка от пътен възел "Марина Бара" до пътен възел "Църква". Причината е опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се регулира от "Пътна полиция".
В града пристигнаха министърът на водите Емил Димитров -Ревизоро и на МВР Марин Маринов. На място са и областният управител на Перник Емил Костадинов, кметът Станислав Владимиров и директорът на пожарната Николай Николов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети