53 нови случая на коронавирус у нас, според ген. Мутафчийски има покачване на заболеваемостта

DenNews.bg
07.05.2020
размер на текста:

За последното денонощие потвърдените случаи на коронавирус в България са 53, от които 25 са настанени в болници. Общо са направени 1163 теста, т.е. общо 52 931 PCR теста до момента или 7562 теста на 1 000 000 души. За сравнение преди 24 часа беше съобщено число от 1465 направени теста за по-миналото денонощие. Това каза началникът на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, според който "има покачване на заболеваемостта" - все още обаче здравната система може да се справи. Най-много нови случаи има в София - 19, 12 от които от социални домове, а в Ямбол има 12.
Има 1 нов разболял се медик, вече са 192 - този път е медицинска сестра от "Пирогов". Но Мутафчийски не видя слабости при болниците заради заразения персонал, защото "това са хората, непосредствено изложени на риск".
Той даде и статистика - 36 400 заразени медици в Испания, "а вече сигурно са и повече". Според него, независимо от всички предпазни средства, рискът не може да бъде премахнат на 100%.
Излекувани са още 24 души, с което броят им стават 384 общо. Починали са още 2 души - и двамата са с придружаващи заболявания.
353 души са в болница, като от тях 38 са в интензивно отделение т.е. няма голяма промяна.
Да се носят маски навсякъде, където трябва, призова Мутафчийски предвид данните за заболеваемостта. Той призна, че се наблюдава "редовно нарушение" на разпоредбите.
Д-р Ангел Кунчев пък посочи, че магазините в България са десетки хиляди и следва управителите им да са отговорни, защото "няма как да присъстваш навсякъде в 72 000 обекта". Контролният орган е БАБХ, а Кунчев коментира: "Трябва сами да се грижим за здравето си".
Около седмица ще продължи изследването на хора в старчески домове - засега са проверени 80 души и 30 персонал. Извън Кула и Видин ситуацията е доста оптимистична, има единични случаи на болни санитарки, обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Основната цел е да се прекрати външният контакт на хора от домове за възрастни с външния свят, както и веднага да се изолира подозрителен за COVID-19 персонал.
Мутафчийски обаче показа, че засега се взема под внимание "какъв ще бъде отзвукът", ако се наложи строга карантина на по-възрастните хора!
Засега само ВМА провежда лечение с кръвна плазма, защото тя има собствен кръвен център и може да набира доброволци. А националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи, че Националният трансфузионен център ще набира кръвна плазма за лечение на COVID-19 и се уреждат последни подробности, за да може да се ползва плазмата от всички болници в страната, по заявка. При 91% пациенти и персонал в "Пирогов" има изградени антитела, уточни и проф. Балтов, началник на лечебното заведение. До момента разболелите се медици в "Пирогов" са 48, 7 са излекувани, за 14 се очаква да изтече карантината през тази седмица - това е първата вълна болни, от хирургичната клиника на болницата. Балтов е категоричен, че персоналът на лечебното заведение е достатъчен - половината дори бил в отпуск и изчаква да се включва. Мутафчийски се оплака и, че статистика се събира "на ръчен режим" и НОЩ с нетърпение чака електронна статистическа система.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети