Полицията в Минеаполис арестува екип на Си Ен Ен, излъчващ на живо безредиците

DenNews.bg
29.05.2020
размер на текста:

 Полицията в Минеаполис, Минесота, арестува репортер на Си Ен Ен, докато предаваше на живо рано тази сутрин. Задържаният отразяваше протестите в щата. Полицията не посочи причина за задържането на репортера и други трима от екипа му, пише "Гардиън". Екипът на Си Ен Ен е отведен с белезници.

Репортерът Омар Хименес показваше арестуването на протестиращ, когато няколко полицаи го заобиколиха.

 

"Ние можем да се преместим, където поискате", обърна се той към полицаите, които носиха противогази, каски и шлемове преди да им обясни, че той и екипът му са журналисти. "Махаме се от пътя ви", добави репортерът на мястото на протестите в град Минеаполис.

В задържания екип на Си Ен Ен има също продуцент и видеооператор.

Американската телевизия веднага разкритикува решението и призова незабавно освобождаване на журналистите. От телевизията подчертаха, че това е в нарушение на Първата поправка.

Малко по-късно губернаторът на Минесота Тим Уолц се извини за ареста на журналистите на Си Ен Ен и добави, че работи за освобождаването им.

Губернаторът описа арестите като "недопустими" и поясни, че екипът на телевизията е имал право да стои там. Той каза още, че иска медията да продължи да отразява протестите в щата.

Впоследствие полицията освободи екипа на Си Ен Ен от ареста.

Протестите са във връзка със смъртта на Джордж Флойд, който почина в понеделник вечерта, след като беше арестуван по подозрение в използване на фалшива банкнота. Видео от мястото на инцидента показва служител на реда, който е притиснал коляното си във врата на Флой, който е проснат на земята с белезници на гърба.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети