БАБХ проверява дали веригите изпълняват задължението да предлагат български стоки

DenNews.bg
29.05.2020
размер на текста:

От днес инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват проверки по магазините, за да види как се изпълнява постановлението за задължително присъствие на български стоки по щандовете на големите вериги. Това обяви в студиото на БиТиВи земеделският министър Десислава Танева.
„Има изготвен чеклист и по него ще се изисква цялата документация. Надявам се, че органът за контрол ще си свърши работата“, каза още земеделският министър и увери, че се бори за равнопоставеност за българския производител.
Във връзка със зачестилите силни валежи и опасността от градушки, Десислава Танева посочи, че Изпълнителната агенция с борба с градушките е в пълна готовност. Ракетите за борба с градушките са осигурени, увери Танева. Предвижда се и по-ефективен начин за борбата с градушките чрез самолетен способ, който е по-ефективен от ракетите, тъй като позволява "обработката" на облаците да се извършва предварително, а не когато достигнат площите с култури.

По отношение на новоприетия Закон за храните, Танева обясни, че новият закон трябва да даде сигурност за това, което купуваме. Новият Закон за храните, който е минал всички процедури по нотификация в Европейската комисия, синхронизиран е с европейското законодателство. Той трябва да даде сигурност за качество, безопасност и всичко, което се пише в етикета на продуктите да отговаря на съдържанието, обясни Танева.

Законът трябва да направи така, че без регистрация да не може да се продава храна онлайн. Санкциите за такава продажба без регистрация варира от 2 до 5 000 лева. Целият закон трябва да даде до по-голяма сигурност и публичност на потребителите, но и на контрола от първия производител на суровина до крайния оператор, който продава продуктите, поясни земеделският министър

Законът дава възможност и на българския производител да сложи етикет - "Произведено в България".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети