Минеаполис е в извънредно положение заради сблъсъци след смъртта на афроамериканец при брутален арест

DenNews.bg
29.05.2020
размер на текста:

Поредна нощ на сблъсъци между полицаи и протестиращи принуди кметът на американския град Минеаполис Джейкъб Фрей да обяви извънредно положение. Напрежението избухна след заради смъртта на невъоръжен афроамериканец по време на арест.
46-годишният Джордж Флойд почина в понеделник вечерта след брутален арест, кадри от който станаха изключително гледани в интернет. Четиримата замесени полицаи са уволнени, а местните и федералните власти разследват трагедията, но досега не са повдигнати обвинения.
Хиляди хора настояха за справедливост и за арест на полицаите, отговорни за смъртта на арестанта. Протестиращите направиха жива верига около полицейския участък, а за да ги разпръснат, органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ.
Губернаторът на Минесота Тим Уолц разпореди Националната гвардия да излезе по улиците, за да предотврати трета нощ на насилие.
Според заповедта на Фрей, публикуван на сайта на кметството, въвеждането на извънредното положение позволява на властите да използват допълнителни средства за осигуряване на безопасността на гражданите, включително участието на служители на Националната гвардия на САЩ в поддържането на реда. Освен това градските лидери получават възможност да потърсят помощ от властите в съседни градове, щата Минесота и федералното правителство.
Фрей подчерта, че е принуден да въведе извънредно положение, тъй като задълженията му като кмет включват "възстановяване и поддържане на реда и реда в Минеаполис, намаляване и опит за избягване на възможни рискове във връзка с населението и имуществото, свеждане до минимум на риска от прекъсвания в работата на градските служби, за да се гарантира работата на местните власти за защита на здравето и безопасността на членовете на общността". Извънредното положение се въвежда за период от 72 часа и предполага възможността за по-ранното му отмяна от Общинския съвет.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети