Новите случаи на коронавирус у нас са 17, излекуваните за последните 24 часа са три пъти повече

DenNews.bg
28.05.2020
размер на текста:

За изминалото денонощие са регистрирани 17 случая на коронавирус, при 1273 направени PCR теста. Така общо потвърдените случаи до момента у нас са 2477, като 1378 са активните случаи. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 7 от новите случаи са в болница, а най-много нови случаи има в София - 6, но няма регистрирани заболели деца. Има една заразена медицинска сестра от Ямбол, с което общо заразените медици вече са 255.
Оздравелите и изписаните за вчерашния ден са 53 души, с което общият им брой вече е 965.
Починал е един човек, мъж на 75 години в Пловдив.
Под 200 са вече хоспитализираните пациенти-198, като 20 са в интензивни отделения.
Мутафчийски съобщи, че делегация от ВМА е била на посещение в италианската болница "Сан Матео" в Павиа. Организацията на спешното отделение на италианското лечебно заведение е подобна на тази на ВМА, но имало някои добри практики, които не се правят в България - да се прави ехография на бял дроб, както и рентген, при възможни случаи на COVID-19. За около час и половина излиза резултатът от PCR тест, както и болницата е със собствена технология за произвеждане на тестове за антитела. ВМА скоро ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на идеи и технологии, каза Мутафчийски. Началникът на Националния оперативен щаб заяви още, че в Италия описвали промени в кожата около месец след прекарано заболяване на COVID-19. Доказано е и засягане на миокарда от коронавируса - след биопсии в "Сан Матео", т.е. COVID-19 може да предизвика инфаркт, по думите на Мутафчийски. В последно време "Сан Матео" не ползва хидроксихлорохин за лечение на COVID-19 - засега в България обаче лекарството остава в българския протокол за лечение, но ползват антибиотици в почти същите пропорции, както и във ВМА. Италианската болница е включена в проучванията на "Ремдезивир" в ЕС, но досега няма споделен "уау-ефект", макар че изследванията продължават, разказа Мутафчийски. Според изследвания на "Сан Матео", кръвна плазма от преболедувал може да се ползва на практика до 1 месец след изкарване на болестта - тогава има най-много антитела. След третия месец, броят на антителата спада прекалено много. Хиперимунната плазма е това, на което "Сан Матео" залага, подчерта Мутафчийски и добави, че клиниката трупа запаси за евентуална втора вълна на коронавируса.
Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че се обсъжда от юни да има промяна в начина на работа на образователните заведения.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети