Скандален губернатор съди Путин, защото го е отстранил от поста

DenNews.bg
27.05.2020
размер на текста:

 Бивш руски губернатор оспорва решение на президента Владимир Путин за отстраняването му от поста във Върховния съд на страната. Това е първият случай по рода си от десетилетия, информира АФП.

Днес съдът изпрати на Путин копие със жалбата, обявиха от Кремъл пред Интерфакс.

Михаил Игнатиев управлява Чувашия, на около 700 километра източно от Москва, от 2010 г. Путин уволни Игнатиев на 29 януари с указ. Руският лидер се мотивира с това, че е изгубил доверие.

58-годишният съди Путин лично, оспорвайки законността на решението на президента на Русия.

Върховният съд на Русия ще разгледа жалбата на 30 юни.

Игнатиев беше уволнен малко след разпространение на видео, на което принуждава пожарникар да подскача преди да получи ключовeте от пожарна на официална церемония. Случаят предизвика критика, а Игнатиев се защити, че просто се е шегувал.

 

При друг спорен случай през януари Игнатиев призова да се избиват журналистите, които хвалят живота в Западна Европа. По-късно той се извини, отбелязвайки, че думите му са погрешно разтълкувани.

Съдебната жалба ще бъде разгледана, докато в същото време Игнатиев се лекува от двустранна пневмония в болница в Санкт Петербург. Той е в тежко състояние, пише "Комерсант", позовавайки се на източник.

Руски медии съобщават, че това е първата жалба по рода си при управлението на Путин, докато е имало два подобни случая при Борис Елцин.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети