При втора вълна на коронавирус Тръмп няма да затваря страната

DenNews.bg
22.05.2020
размер на текста:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че дори втора вълна от новия коронавирус да удари страната, той няма да се опита да я затвори отново, съобщи ДПА.
"Ние ще изгасим пожарите, няма да затваряме страната", каза Тръмп при посещение в автомобилен завод в щата Мичиган.
Изявлението на Тръмп е в момент, в който всичките 50 щата облекчават ограниченията в известна степен, като управляваните от републиканци щати настояват за по-бързо отваряне, а водените от демократи следват по-сдържан подход.
Експерти от сектора на общественото здраве предупредиха, че твърде бързото разхлабване на мерките може да доведе до втора вълна от вируса през есента и зимата.
Въпреки изказванията на Тръмп, мерките, които затвориха голяма част от икономиката, бяха наложени от щатските и местните власти, които ще имат отговорността за повторното им прилагане.


По-рано Тръмп заяви, че ще нареди националните знамена да бъдат спуснати наполовина през следващите три дни в памет на жертвите от COVID-19, броят на които в САЩ надхвърли 95 хиляди, съобщи Асошиейтед прес.
В четвъртък Тръмп написа в Туитър: "Ще спусна наполовина флаговете на всички федерални сгради и национални паметници през следващите три дни в памет на американците, които загубихме от коронавируса".


Американският президент взе това решение по искане на лидерите на демократите да отбележи по този начин "тъжния ден за размисъл, когато достигнем 100 хиляди смъртни случая".
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър писаха на Тръмп, че спускането на знамената наполовина "ще послужи като национален израз на скръб, необходим толкова много на всеки един в нашата страна".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети