За четвърти ден новите случаи на коронавирус у нас са по-малко от излекуваните за 24 часа

DenNews.bg
22.05.2020
размер на текста:

За четвърти пореден ден у нас има повече оздравели от заразени с коронавирус. 41 са новите доказани случаи на COVID-19 след направени 1450 PCR теста за последните 24 часа. От новозаразените 11 са в болници. Това означава, че общо потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента са 2 372.
Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. Причината е, че капацитетът на лабораториите се е увеличил, подчерта проф. Тодор Кантарджиев.
Излекуваните до момента са 769, вчера са били изписани 42 души след отрицателен резултат на PCR тест.
Пет са новите смъртни случаи на пациенти с коронавирсу- мъж на 88 години в Ямбол, жена с онкологично заболяване в Стара Загора, мъж и жена в Пазарджик и един мъж на 78 години в болница "Пирогов" в София. Починалите с COVID-19 са общо 125 души.
Активните случаи са 1478. Най-много нови заразени с коронаиврус има в София-град и София-област. От новите случаи обаче само 8 са в столицата. В Пазарджик има 17 нови случая - там огнището е завод за производство на авточасти "Костал". Мерките там са взети много преди откриването на новите случаи. Една част от работниците са в отпуск. Екипът, който е бил на работа, ще бъде пуснат в отпуска. Ще се дезинфекцира и ще се викне втория екип, обясни проф. Кантарджиев.
Днес в област Плевен почти нямаме нови случаи, където беше казусът със завод "Мизия".
Има нов случай на заразен медик-медицинска сестра от Кнежа с COVID-19, така заразените медицински работници в страната са вече 249.
Най-голям е рискът за заразяване при медиците при сваляне на костюма, обясни Кантарджиев.
Факторите, влияещи върху смъртността, са: първо, зависи от броя на вирусите, с които си се заразил; второ - от броя на рецепторите в твоите органи, за които ще се залови този вирус. При децата в дихателната система те са много по-малко отколкото при възрастните, затова те почти нямат клинични проявления. При възрастните - над 45 г. има много рецептори, а при най-възрастните над 75 г. самите рецептори намаляват - те карат по-леко болестта, затова често чуваме как 100 годишен човек е преболедувал COVID-19, обясни Катранджиев и посочи, че се планира голямо проучване, за да се разбере какъв е типът на вируса у нас и доколко той се е изменил от първоначалния COV-SARS 2.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети