Арестуваха за корупция регионалния координатор за борба с коронавируса в Сицилия

DenNews.bg
21.05.2020
размер на текста:

Италианският коронавирусен координатор за Сицилия и девет други служители в здравеопазването са арестувани, заподозрени, че са вземали подкупи от договори за оборудване и услуги, твърди италианската полиция, цитирана от BBC.

Договорите стигат чак до 2016 г. и са на обща стойност близо 600 милиона евро (540 милиона лири; 660 милиона долара).

Кметът на Палермо Леолука Орландо го нарече "изключително сериозна корупционна система". Твърди се, че включва  вземане на 5% комисионни по обществени поръчки.

Твърди се, че обещаните подкупи са били най-малко 1,8 милиона евро, съобщават италианските медии.

Ръководителят на комисията за отговор на коронавируса в Сицилия, Антонио Кандела, вече е под домашен арест, докато Фабио Дамиани, който оглавява здравния орган на Трапани (ASP), е сред задържаните в полицията.

Италия - особено Ломбардия на север - е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от Covid-19. Пандемията постави здравната служба на Италия под сериозно напрежение по отношение на персонала, оборудването и финансите.

Полковник Джанлука Анджелини от финансовата полиция заяви, че са открили „истински център на властта…, в който нечестните държавни служители, безскрупулни бизнесмени и предприемачи са готови да направят всичко, за да получат договори за милиони“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети