Циклон със скорост 240 км/ч ще удари бедни райони в Индия и Бангладеш

DenNews.bg
18.05.2020
размер на текста:

Мощен циклон, който се е образувал в Бенгалския залив, се насочва директно към границата между Индия и Бангладеш, носейки със себе си потенциал за големи разрушения и катаклизми в две държави, които все още се борят с пандемията Ковид-19.

Циклонът Амфан e достигнал до еквивалента на силен ураган от Атлантическия океан от категория 4 или супер тайфун в Западен Тихи океан. Амфан нноси със себе си вятър със скорост 150 мили в час (240 километра в час), въпреки че прогнозите сочат че бурята ще отслабне, преди да стигне до сушата в сряда близо до делтата на река Ганг.
Дори ако бурята удари след отслабване, това може да причини значителни щети. Предвижда се Амфан да стигне суша в близост до бедни, гъсто населени райони с известна ненадеждна инфраструктура. Ако се насочи в ниско разположената делта, има и потенциал за големи бурни вълни, може би дори високи до 30 фута (9 метра).
Природните бедствия са трагично разпространени в тази част на света, но това може да бъде първата мощна буря, която някога е засегнала Индия и Бангладеш на фона на глобална спешна ситуация за здравето.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети