1,5 млн. некачествени китайски маски са влезли в ЕС, включително у нас

DenNews.bg
14.05.2020
размер на текста:

Европейската комисия призна, че е доставила на държавите от ЕС 1,5 млн. защитни маски, за които се потвърждават съмненията, че са некачествени.
ЕК е съобщила на държавите от ЕС за опасността и оставя те да преценят дали да използват маските, или да ги унищожат, съобщи БТА.
Комисията уточни, че повече няма да купува маски от неназования китайски производител и ще прецени дали може да предприеме правни действия.
Според говорителя поръчката на маски е следвала всички процедури, включително за проверка на производителя и на сертификатите на изделията. По неговите думи качеството на маските се проверява при доставката, както са направили полските власти.
Говорител на ЕК уточни, че такива съмнения са били изразени от Полша и потвърдени от Нидерландия.
България също е сред страните, които получиха маски от ЕК. На правителството остава решението дали и как да ги използва в борбата с коронавируса, предвид голямата заболяваемост сред медицинските лица.
Доставката бе направена на 8 май и бе част от новата поръчка на Комисията, чрез която бе финансирана покупката на 10 млн. маски по линия на Инструмента за спешна подкрепа.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети