Протестиращи влязоха в сблъсък с полицаи пред парламента

DenNews.bg
14.05.2020
размер на текста:

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицаи пред парламента. Демонстрацията, организирана от партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, събра стотици хора, които видно не спазваха противоепидемичните мерки-нито спазваха дистанция помежду си, нито носеха маски.
Един протестиращ е арестуван, след като опитал да влезе в зоната за сигурност.
Искането на протеста е оставка на цялото правителство, заради демонстрираната некомпетентност и това, че информацията, която се дава в условията на кризата е разнопосочна и объркваща.
След малко по-малко от час на скандирания и речи, включително думи за репресия към ръководството на политическа партия "Възраждане", събралите се на жълтите павета хора тръгнаха напред, към основния вход на Народното събрание. Стигна се до кратък сблъсък с полицейския кордон, който отстъпи по-близо до входа на парламента и там вече хората бяха спрени.
Последваха и призиви с мегафон към хората, явно от организаторите на протеста, да се спазва ред, че протестът е срещу депутатите, не бива да се пречи на минаващите по булеварда автомобили, но това не свали особено напрежението.

"Не на задължителното ваксиниране и тотален контрол. Оставка на ББ и целия кабинет"; "Карантина, режим, власт, пост, пари, спи робе - тулупе мри. Върви народе с маски срещу корона спрей и каски! Срещу диктаторски режим - докажи, че си непобедим!", са част от лозунгите.
Имаше и обръщение специално към полицаите - че се иска промяна, но не чрез създаване на излишно напрежение спрямо хората, които си вършат работата, каквито са полицаите. Към полицаите обаче беше отправено и напомняне - бъдете граждани, преди да сте служители на някое ведомство, защото ще дойде време и служителите от системата на МВР да се борят за своите права на служба.
Според новите противоепидемиологични мерки, които важат от днес, провеждането на подобни организирани събития на групи над 10 души не са позволени.
"Вcички, кoитo cмятaт, чe нaшaтa държaвa ce упрaвлявa oт прecтъпeн, aнтибългaрcки рeжим, кoйтo унищoжaвa държaвaтa ни и нaрoднocттa, излeзтe зaeднo c нac, кoитo нe ни e cтрaх oт рeжимa. Яcнo и кaтeгoричнo дa зaявим, чe иcкaмe дa живeeм дocтoeн живoт", призова вчера лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.
В сряда прокуратурата започна проверка за изразходването на партийните субсидии на формацията.
Държавното обвинение се сезира по случая след разследване на Васил Иванов, излъчено в "Неделята на NOVA". То показа, че с държавните пари лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов си е купил къща за 200 000 лева и кола за 40 000 лева.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети