Коронавирусът допринесъл за намаляване броя на самоубийствата в Япония

DenNews.bg
14.05.2020
размер на текста:

 Самоубийствата в Япония спаднаха с 20% през април в сравнение с 2019 г. Това е най-голямото понижение за пет години. Данните са изнесени въпреки опасенията, че пандемията от коронавируса може да увеличи стреса и много телефони за помагане на хора в нужда не работят или работят с ограничен персонал, пише "Гардиън".

Като фактори за спада се посочват по-продължителното стоене вкъщи със семейството, по-малко хора пътуват до работата си и началото на учебната година е отложено.През април 1455 души са отнели живота си в Япония, което е с 359 по-малко от април 2019 г. Самоубийствата в Япония намаляват от пика от повече от 34 000 случая годишно през 2003 г. Миналата година са се самоубили малко над 20 000 и най-големият спад през миналия месец идва в момент, когато имаше опасения от нов скок.

Разпространението на новия коронавирус достигна своя пик в средата на април с повече от 500 случая на ден в Япония, което принуди правителството да обяви извънредно положение на 16 април, макар че рестрикциите не са толкова строги като в други държави. Задължението хората да си останат по домовете засегна организациите за превенция на самоубийствата, като около 40% от тях спряха дейност или работят с намалено работно време.

На фона на спада на самоубийствата през последните години, те са зачестили сред децата заради тормоз или други проблеми в училище. Началото на учебната година, април в Япония, е особено стресиращо за някои, но отлагането й заради пандемията може да спаси животи, най-малко временно.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети