12 май е Световният ден на медицинските сестри, а за нашите най-страшната болест е безразличието на управляващите

DenNews.bg
12.05.2020
размер на текста:

Последната картина на художника Банкси илюстрира точно професията на медицинската сестра-супергерой в полет

 Днес, 12 май, отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. За първи път денят е отбелязан през 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN), а е избран в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл /1820 - 1910/. Английската медицинска сестра Флорънс Найтингейл организира отряд жени да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Тя създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.
През 1910 г. Флорънс Найтингел предлага следния текст, като клетва, давана от сестрите, подобно на Хипократовата – от лекарите: „Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа.“
През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец, учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.
Във връзка с честването на Световния ден на медицинските сестри, в годината обявена за Година на медицинските сестри и акушерките, Синдикатът на българските медицински специалисти /СБМС/ в 11.30ч. пред МС ще внесе подписка на гражданите, подкрепили Декларацията от 01.03.2019г.
"Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции! На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти", заявяват от синдиката. "Най-страшната болест срещу, която се изправяме от 01.03.2019г и няма да се изморим да се борим е безразличието на управляващите спрямо проблемите в здравеопазването! Подписката ще бъде внесена в здравното министерство, президентството, парламента и Министерски съвет", добавят още от синдиката.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети