От днес пускат водата от яз. „Дяково“ за Палатово, Баланово и промишлената зона

DenNews.bg
01.05.2020
размер на текста:

От днес ще бъде възстановено водоснабдяването към дупнишките села Палатово и Баланово, както и към промишлената зона на селата Пиперево и Яхиново. След няколкомесечно безводие промишлена вода от язовир „Дяково“ ще получават отново и близо 100-те автокъщи в община Дупница.
Това стана ясно след среща между народния представител от Дупница Радослава Чеканска и министъра на околната среда и водите Емил Димитров.
От днес вода за напояване ще се пусне и към Големо и Мало село в община Бобов дол.
„В последните месеци не сме спрели да търсим решение относно ситуацията с безводието в Палатово, Баланово и промишлената зона в Дупница. Многократно сме разговаряли по този повод с министър Димитров, с кмета на Дупница Методи Чимев, с ръководството на Напоителни системи и на ВиК-Дупница. Преди около 2 седмици, заедно с министър Димитров и експерти от МОСВ, посетихме и дюкерите, деривациите над с. Самораново и на яз. „Дяково“. Министърът и експертите провериха обстойно водосбора, нивата, състоянието на стената и готовността на Напоителни системи“, обясни народният представител Чеканска.
„От няколко седмици имам информация, че, когато водата премине 20 млн. куб. м., министърът ще разреши всякакво водоползване. Това вече е факт и с радост мога да обявя, че след разговор с министър Емил Димитров, бяха одобрени исканите количества вода от Напоителни системи, от Общините Дупница и Бобов дол, както и тези за ТЕЦ-а и „Актавис“, заяви още Радослава Чеканска.
Народният представител посочи още, че покрай разговора за водните проблеми, с министъра са обсъдени и приоритетните проекти в област Кюстендил, сред които и тези за образователна инфраструктура по ПУДООС.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети