Църквата се отказа да достави Благодатният огън от Йерусалим, обяви патриархът

DenNews.bg
09.04.2020
размер на текста:

Поради епидемиологичната обстановка и извънредното положение няма да бъде доставен огъня от Йерусалим. Благодатен огън е запазен от миналата година. Препоръчваме полета да не се осъществи, а предвидените средства за полета да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. По места ще се вземе Благодатен огън, където е запазен. Това заяви патриарх Неофит след срещата си с Бойко Борисов. За Македония от България също няма да се транспортира Благодатен огън, те също си имат от миналата година.

На празника вход свободен в Йерусалим няма да се раздава върба и цветя. Едва ли е имало подобно решение. Според Синода това не е малък компромис. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те.
Тази година службата на Великден ще започне навън. Ще се вземат мерки хората да са на безопасно разстояние.
Благодарни сме на министър-председателя, че по време на извънредното положение се старае да спазва и традициите, защото има вяра в Бога, каза патриарха и благодари на лекари и полицаи. Ние сме в края на класацията на заболели, ние сме една от държавите с най-малко заболели.
В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние, каза патриарх Неофит.

Премиерът Борисов подчерта, че църквите и манастирите не са затваряни. Имат уверение от владиците и духовниците, че в храмовете се спазват всички карантинни мерки. Осигурено е голямо количество маски, които да се раздават на тези, които нямат.
Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети