Министър отнесе глоба, че пушил по време на онлайн заседанието на правителството

DenNews.bg
09.04.2020
размер на текста:

Регионална здравна инспекция-София наложи акт на министъра на културата Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което се вижда как министърът пуши цигара, съобщи "Сега".
Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта той гледал вкъщи телевизионен репортаж за действия на правителството във връзка с коронавируса. В един момент видял обгърнатия в тютюнев дим Банов, което го шокирало. Затова подал сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии.
В него Стойчев пише:

"Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1 (има предвид БНТ1 - б.р.), емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателят във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!".
Стойчев прилага и телевизионните кадри.
Отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи:
"Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение".
В документа е записано, че министърът е нарушил правилата, защото се е намирал на "обособено работно място - Министерство на културата.

Във визирания законов текст пише: "Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение". Глобата пък е от 300 до 1000 лв.
Не е ясно обаче каква санкция точно е наложен на министъра.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети