Коронавирусът остави 61 644 без работа от началото на кризата

DenNews.bg
08.04.2020
размер на текста:

 61 644 са регистрираните безработни от началото на извънредното положение до момента. Това обяви на брифинг социалният министър Деница Сачева. В това число се включват и българи, завърнали се от чужбина - 745. Близо 10 000 души са си намерили работа по време на кризата.

Над 103 000 заявления са обработили за това време служителите на бюрата по труда, включително и документи, които не са за безработица. Средно на ден около 4000 души се обслужват в бюрата по труда. Полицаи ще бъдат изпратени там да помагат за опазване на реда. Това са се договорили Сачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Натоварването наистина е извънредно, посочи социалният министър.

Тя призова който може, да подава документи по електронен път. Под 3% от потребителите на социални услуги обаче ползват интернет. Безработните, регистрирани в бюрата по труда, ще могат да работят в селското стопанство и в същото време ще продължат да получават обезщетението си за безработица.

Социалното министерство започва раздаването на храни на 40 000 души в цялата страна. Вече то е в ход във Варна, Добрич и Стара Загора. 23 общини са дали заявления по схемата за топъл обяд. 39 общини са подали искания за патронажна грижа за над 6000 души. Това са нови общини, извън тези, в които услугата е в сила, поясни Деница Сачева.

Допълнителни възнаграждения ще получат социалните работници, които са на първа линия. Няма отлив на служители от бюрата по труда, отчете социалният министър. Имало единични случаи - около три в цялата страна. Около 6100 души от социалната система работят на първа линия, стана ясно още от думите на министъра. Още не е ясно колко отгоре върху заплатите ще получат служителите.

По мярката 60/40 има подадени заявления най-вече от ресторантьорския бранш, производството на мебели, заведения за бързо хранене. На въпрос свързан с продължаващото недоволство от страна на бизнеса, Деница Сачева заяви, че първо, е минала само една седмица от стартирането на мярката и второ, министерски съвет изпълнява дословно гласуваното от Народното събрание. Освен това мярката е насочена към запазване на заетостта, към работниците и няма за цел да дава пари на бизнеса.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети