Националният щаб и кметовете да измислят ред за посещения на планини и паркове

DenNews.bg
08.04.2020
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов е възложил на Националния оперативен щаб и кметовете да измислят ред за ползване на планини и паркове, без това да доведе до "изпускане на ситуацията" с разпространението на коронавируса. Това обяви днес премиерът, който изненадващо се появи на традиционния брифинг на щаба.
Със заповед на здравния министър от 21 март е забранено влизането и ползването на паркове, градинки, детски и спортни площадки. От края на март полиция ограничава и достъпа на столичани до Витоша и Стара планина.
Борисов уточни, че ключовото е да няма струпване на хора. Като вариант се обмисляло и създаване на график за посещение на паркове и планини, като определени часове, те да са достъпни само за хората над 60 години, които са най-рисковата група при заразяване с коронавируса. Такъв режим има за големите магазини.

Борисов каза още, че утре ще се срещне с патриарха и светия синод, за да обсъдят какви ограничителни мерки да има във и около храмовете при предстоящите християнски празници.
Според него владиците са интелигентни хора и след утрешния разговор той очаква да се намери добро решение.
По повод евентуално премахване на ограничения, Борисов каза, че сега не е моментът за това. "По-добре да ме намразят хората, да не искат да ме видят, но няма нищо друго доказано освен ограниченията. Нека сме дисциплинирани, две-три седмици, дотогава ще знаем за какво става въпрос", допълни той.


По повод изградените КПП-та на изходите на областните градове премиер посочи, че все пак това не са барикади и през тях може да се минава. "С народа не си играем на жмичка. Аз разчитам и затова умолявам, умолявам, разчитам на съзнанието, самодисциплината, колективното съзнание. Не е геройство да заобиколиш барикадата", допълни Бойко Борисов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети