Почти двоен спад на новорегистрираните случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие

DenNews.bg
08.04.2020
размер на текста:

За денонощието новооткритите потвърдени случаи на коронавирус в България са 16, като 6 са приети в болница (към момента общо 213 души са в болница, 21 от които са в интензивно отделение), при изследвани 496 проби. 581 общо са заразените с COVID-19 у нас.
2,8% е ръстът на новите случаи за последните 24 часа, което е два пъти по-малко спрямо вчера-тогава беше 4,16%. Нова област с потвърдени случаи няма. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.
От всички заразени 32 са медици. За вчера има нов случай - 64-годишна жена, рентгенов лаборант.
42 души са потвърдено оздравели.
„Днес съм разпоредил на щаба да започнат масирани тестове в Банско“, включи се и министър-председателят Бойко Борисов. Ще се тестват потвърдени пътеки на контактни хора, стана ясно от думите на професор Тодор Кантарджиев, началник на Националния център по заразни и паразитни болести. Ще се ползват бързи тестове, за да се търсят антитела и да се види колко хора са изградили имунитет. На въпрос кога ще почнем и в България масови тестове като цяло, Борисов отрече, че има такава стратегия някъде по света и не се съгласи, че в Южна Корея било така.
"Ти ли знаеш или аз, който съм говорил с канцлера", обърна се премиерът към питащия от телевизия "7/8". Той добави, че днес, 8 април, ще има разговор с доцент Мангъров по въпроса и обясни как едва ли не медиите му създавал обтегнати отношения с лекаря. Попитан за сигнала на движение "Боец", че във Видинската болница не е имало тестове на медици, които са имали контакт с болни от коронавирус, но се тестват депутати, министри и самият премиер, Борисов де факто не отговори първоначално, а попита: "Не е ли редно да знаете дали съм здрав или не?". И пренасочи към генерал Мутафчийски за Видин - той каза, че в неделя, 6 април, били направени тестове на медиците.
Същевременно Борисов посочи, че имало лекарства, които давали добър резултат в борбата с COVID-19. Той се похвали, че към България има жестове от чужбина, защото и ние правим жестове. Конкретното темата беше японското лекарство Avigan, известно още като Favipiravir и Favilavir. Лекарството е предназначено за лечение на пневмония, разработено от Fujifilm Toyama Chemical Co за лечение на грип преди 6 години. Въпреки това, по време на експерименти върху животни, са открити странични ефекти. В резултат на това препаратът е изваден от употреба при бременни жени и е включен в списъка с лекарства, за които е възможно лечение по специална преценка на властите. Работим усилено, каза Борисов, говорейки и за сертифициране на лекарство, докато се хвалеше как български защитни продукти са по-качествени от тези на световни "империи".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети