Ананиев въведе забрана за влизане чужденци у нас, включително от ЕС

DenNews.bg
07.04.2020
размер на текста:

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев наложи със заповед пълна забрана за влизане на територията на страната на граждани от трети страни през всички пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Заповедта бе обявена вчера вечерта и може да я видите ТУК.

Временно се забранява да влизат в България и хора, пристигащи от: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург независимо от гражданството им.

Двете забрани не се отнасят за българските граждани и техните семейства, чужденците, които имат статут на постоянно, временно или дългосрочно пребиваващи в България.
Ще се допускат в страната и медицински специалисти, медицински научни работници и социални работници, когато целта на пътуването е свързана упражняваната от тях професия. Забраната няма да важи и за транспортния персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, чуждестранните официални лица, дипломатите, чуждестранните хуманитарни работници.
Забраната не се отнася и до сезонните земеделски работници.
Допуска се транзитно преминаване през територията на България на гражданите на страните - членки на ЕС и шенгенската зона при условие че се прибират у дома. Ще се пропускат и граждани на трети страни, ако дългосрочното им местопребиваване е в някоя от страните от зоната Шенген. Няма да бъдат спирани при прибирането си у дома и граждани на Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция.


Транзитното преминаване ще се съгласува с посолствата на съответните държави.

Министърът определи и нови правила за карантината

На 14-дневна карантина подлежат всички, влизащи в България, а адресът, на който лицата ще пребивават, се посочва пред органите на граничния здравен контрол. Наблюдението на поставените под карантина се вменява на техните лични лекари, а тези, които нямат избрано джипи, ще се наблюдават от районната здравна инспекция.

Чужденците ще трябва да се наблюдават от болницата, с която мястото за настаняване, в което са отседнали, има сключен договор за оказване на медицинска помощ
Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, се поставят с предписание на регионалните здравни инспекции под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 14-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице, гласи заповедта.
Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за СОVІD-19, карантината се счита за преустановена.
При поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.), лицата са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая.


Международните шофьори - български граждани, също подлежат на карантина, но могат да продължат пътуването си транзитно през България като пребивават в кабината.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети