По-високи депутатски заплати насред криза? Май няма да я бъде

DenNews.bg
03.04.2020
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е възложил на депутатите от ГЕРБ да внесат в Народното събрание проект за замразяване на заплатите на народните представители. Предвидено е те бъдат на нивата от декември 2019 г. Тогава основното възнаграждение на депутатите е 3747 лева
Решението идва, след като се разбра, че в ситуация на криза заплатите на депутатите са повишени от 1 април. Възнагражденията на народните представители се формират от данните на Националния статистически институт за средната заплата в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Те взимат сумата в троен размер. Така заплатата им от 1 април се е увеличила и става 4248 лв.

Борисов обясни, че тази сутрин е имал извънредна среща с изпълнителната комисия на ГЕРБ, на която е разпоредил замразяването на заплатите.


Вчера обаче председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че "ако депутатските заплати бъдат замразени, ще се окаже, че те ще бъдат замразени на по-високо ниво, вместо да паднат с развитието на икономическата криза". Тя добави, че не може да се прави популизъм по време на криза, а с по-високи заплати народните представители ще могат да даряват и по-големи суми за борба с коронавируса.

 


"Чувствам се абсолютен популист, защото считам, че върша работа за толкова пари, жертвам се и взимам решения", каза Борисов на въпрос дали с това си решение не се чувства популист.

Малко след пресконференцията на Борисов в Министерския съвет Караянчева написа в профила си във "Фейсбук", че е сгрешила с думите си, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. "В безпрецедентна ситуация сме и на моменти всяко решение изглежда предпоследно", оправда коментара си председателят на Народното събрание.


"Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно", написа още тя.


Новината, че заплатите на депутатите не само ще бъдат увеличени насред кризата-опасност за колапс на здравната система, хиляди нови безработни заради спряната икономика и риска за частния бизнес, който има значителен принос в издръжката на държавата, както и реакцията на Караянчева от вчера, предизвика остра реакция в социалните мрежи.

„Мародерство-обогатяване по време на бедствие за сметка на другите“, „Невероятна наглост! Докато бизнесът умира, гражданите остават без доходи и отиват на борсата!“, „Да сменим стратегията! Заплатите на депутатите и министрите да се превеждат на лекарите и болниците. Така вместо ние да събираме пари за медиците и болниците с DMS SOLIDARNOST, те да имат сигурни доходи, а ние да събираме с смс-и заплатите на депутатите с DMS NAGLOST”. „Македонските депутати си замразиха заплатите, албанските депутати си намалиха заплатите на половина в знак на солидарност с хората и бизнеса, а нашите-си увеличиха техните! Пир по време на чумна“. Това бяха част от реакциите на общественици, представители на извънпарламентарната опозиция, политически анализатори, икономисти, еколози и обикновени граждани.
Критиките към изказването на Караянчева също бяха много и остри, като дори се появиха призиви за незабавната й оставка, тъй като не може „човек с такъв морал и циничен език във време на криза да е председател и лице на Народното събрание“.  ""Увеличават си заплатите, за да даряват?! Да може с нашите пари да се правят на благородни, като просто може да не ги вземат и да няма нужда да даряват. А ние как даряваме, като останахме без доходи?!"

Най-вероятно именно този бурен протест доведе до решението на Борисов все пак заплатите да бъдат замразени, а Караянчева да се извини.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети