Какво да правим, ако ни трябва лекар за спешно състояние или различна от коронавируса диагноза в Дупница?

DenNews.bg
03.04.2020
размер на текста:

Д-р Матей Попниколов Снимка: Архив

Какво да правим, ако ни потрябва лекар за болки или спешно състояние, различно от коронавируса, в периода на извънредното положение в Дупница?
Този въпрос зададохме на д-р Матей Попниколов, дългогодишен лекар на терен в операционните зали и човек с опит в администрацията, в момента зам.-областен управител на Кюстендилска област. А зададохме въпроса, след като все повече зачестяват сигналите за проблеми с прегледи на пациенти, извън карантинираните или без симптоми на коронавирус от цялата страна. Както вчера стана ясно, жена от Враца почина от перитонит, защото е била консултирана по телефона от джипито и физическият преглед и операция са закъснели.


Какво правим в Дупница


Всички джипита са длъжни да консултират пациентите си по телефона в периода на извънредните мерки. Ако състоянието е леко и не предполага изследване или физически преглед, следвайте инструкциите им.

Ако обаче става дума за коремни болки или други остри болки, потърсете лекар специалист в някоя от двете болници.

Здравноосигурените пациенти трябва да проверят (ако до момента не са го направили) с коя от двете болници има сключен договор техният личен лекар за сигнали извън работно време и през нощта, т.е. към коя болница да се насочат-дали към Спешния център до Общинската болница или Спешния кабинет на частната болница.

Ако джипито ви има договор с частната болница, то трябва да се насочите за консултация там. Ако джипито ви има договор със Спешния център то трябва да се насочите за консултация там.

Тази информация може да разберете както от джипито си, така и от списъка на вратата на Спешния център, който бе поставен още с приемането на това правило.

Припомняме, че именно заради физическата невъзможност един личен лекар да осигурява 24-часови консултации на пациентите си, законът бе променен, като предложението бе или джипитата да се обединят в сдружение и да направят общ спешен кабинет или да сключат договор с болница или медицински център. Бе избран вторият вариант, като всеки месец личният лекар получава по 11 стотинки на пациент, които са такса, която той пък превежда на болницата, с която има договор за обслужване на пациентите в извънработно време, при отсъствие и през нощта.
Има и лични лекари, които не са сключили договор с частната болница или Спешния център, като по този начин джипито е поело ангажимент за 24-часово обслужване на пациентите.

„Пациентите на личните лекари, които имат договор с частната болница биват обслужвани в спешния кабинет там. Ако състоянието е такова, че се налага болнично лечение, пациентът ще бъде настанен в болница и лечението няма да бъде заплащано от него. Ако състоянието не изисква настаняване в болница или пациентът откаже да бъде настанен в болница след манипулацията, то той ще трябва да заплати манипулацията, ако такава се налага и медикаментите. Пациентите на личните лекари, които имат договор със Спешния център биват обслужвани там. По същия начин се преценява дали човекът е за болнично лечение или не. В Спешна помощ не се изисква заплащане на манипулацията, защото Спешна помощ е на държавна издръжка и получава финансиране за обслужване на спешни състояния.
Трябва да се знае, че дори един пациент да е в списъка на частната болница, но той е отишъл в Спешния център, трябва да бъде прегледан там, за да се установи дали състоянието му позволява да отдели още време, за да стигне до частната болница или не. Т.е., ако имаме пациент с много високо кръвно и той е закаран от близките си до Спешния център, би следвало лекарите първо да видят дали тези стойности, това състояние позволяват той да стигне до частната болница или трябва да бъде третиран веднага заради опасност от инсулт, например“, обясни д-р Попниколов и апелира при остри болки, особено коремни болки, да не чакате, нито от страх от коронавируса, нито от страх дали ще бъдете приет в болница. Същото се отнася за всяка остра болка и остро неразположение. 

„Като хирург казвам, че коремните болки не могат да бъдат диагностицирани по телефона, дори от хирург. Нужни са процедури и изследвания и то в режим на спешност. Не бива хората да чакат. Разбрах, че в частната болница вече има втори случай на спукан апендицит на пациент, който е изчаквал. Първата жена бе успешно оперирана и вече е изписана. И вторият пациент е опериран и е в стабилно състояние.

Като лекар апелирам и към пациентите и към колегите, да не забравят, че освен коронавируса продължават да си „вървят“ всички останали заболявания и спешни състояния. Не бива да се подценяват нито от пациентите, нито от лекарите, за да не стават едни лечими състояния в тежки случаи и фатален край“, каза още д-р Попниколов.

Неосигурените пациенти би следвало да търсят помощ в Спешния център, но дори да се озоват в частната болница, след инцидент като катастрофа или пожар например, няма да дължат пари за лечението си, ако до края на престоя в болница си внесат дължимите осигуровки или ако са трайно безработни и безимотни, или отговарят на други критерии, по които заплащането на лечението им става от социалното министерство, обясни още той.

Ако пациенти с хронични заболявания получат криза, също трябва да потърсят лекар, независимо, че вече може да се лекуват по схема.
И в двете болница в Дупница има широк набор лекари-специалисти, като постоянно има дежурен лекар или такъв, който може да се отзове по спешност за специфичните състояния.

Припомняме, че хората, които са под задължителна карантина или са били в контакт с хора под задължителна карантина заради коронавируса, ТРЯБВА ДА ИНФОРМИРАТ ЗА ТОВА ПЪРВО ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР, А ПРИ СПЕШНИ СЪСТОЯНИЕ-НА ТЕЛЕФОН 112. Тази информация не трябва да бъде укривана, защото по този начин се повишава риска да бъдат заразени медиците и околните граждани.

Ако сте под карантина, ако сте в контакт с хора под карантина, с лекувани или диагностицирани с коронавирус, винаги посочвайте тази информация на лекарите, за да бъдете обслужен със специализираната линейка на Спешен център-Дупница, след което да бъдете настанен в болница и лекуван при спазване на правилата за безопасност.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети