50 нови случая на коронавирус у нас, 20 от тях са настанени в болница

DenNews.bg
29.04.2020
размер на текста:

50 нови случаи на коронавирус са установени за последното денонощие в България, от които 20 са настанени в болница. С това общият брой случаи става 1437, от които 1134 са активни.
13 са новите случаи в София, 11 са в Пловдив, 10 - Видин, в Плевен - осем, Сливен - трима, Враца - двама, Хасково, Ямбол и Благоевград по един нов пациент. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг днес.
Направени са 859 PCR теста за денонощието, като общо направените тестове вече са 45 208, т.е. 6 458 души на 1 000 000, при 7 000 000 души население.
В Пловдив има 11 нови случая, като там има две семейства в село Брестовица - общо 13 случая дотук. Заразяването се свързва с дошли си от Германия. В Плевен пък има нови 8 случая, 6 от които свързани със завод "Мизия". В София са 13. Има 6 нови случаи на деца, нито едно обаче не е прието в болница - заради липса или леки клинични оплаквания.
155 медици вече са болни, т.е. увеличение с 5 нови случая. Постоянен остава процентът от 11% на заразени медицински лица. Трима от новите случаи са в "Пирогов", една сестра в Плевен и във Видин една акушерка.

Във Видин има 33 болни медици, т.е. почти 10% от персонала на Видинската болница, стана ясно от думите на Мутафчийски. Той напомни, че неврологичните и кардиологичните случаи се препращат към Лом. И добави, че здравният министър е разписал писмо за пренасочване на медици към Видин. Писмото за набиране на доброволци е изпратено до всички болници в страната.

Отчетени са 21 нови случая на оздравели, с което общият им брой е 243. Починалите са 3, вече са общо 61, като всичките имат придружаващи заболявания, единият от които е случай от Брестовица.
287 души в момента лежат в болница, 39 са в интензивни отделения, като тук няма промяна.
В село Гара Орешец ще бъде пратен допълнителен персонал, заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В болница влизат болни хора, не носители, подчерта д-р Ангел Кунчев. Общопрактикуващ лекар прегледал всички и не открил сериозно състояние.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети