Италиански град започна да печата собствена валута, за да подпомогне жителите си и местния бизнес

DenNews.bg
27.04.2020
размер на текста:

 Италиански град печата собствена "валута" за подпомагане на местните хора и фирмите, информира Евронюз, цитиран от News.bg

Кастелино дел Биферно е малък град в южния италиански регион Молизе със само 550 жители.

Сеченето на пари е нещо, което кметът на града Енрико Фратанджело изучава от 12 години. Covid-19 му предостави възможност да изпита уменията си. "Ние решихме да печатаме пари, за да сме сигурни, че местната икономика може да издържи на ситуацията. Колкото и да е малка тази икономика, има три или четири фирми, които все още са отворени, без да включваме баровете или кръчмите", обясни Фратанджело.

Банкнотите "дукати" са разпространени на жителите в съответствие с техните икономически нужди. Те вече са похарчили хиляди "дукати" в местните магазини.

 

На всеки две седмици магазините връщат "дукатите" на градския съвет и получават съответната сума в евро.

Кметът вярва, че това също е възможност за увеличаване на чувството за принадлежност към града, тъй като на банкнотите има местни символи като църквата, обществения плувен басейн или статуята на Дева Мария.

"Пет "дукати" са най-стойност 5 евро, 20 от тях са 20 евро. Така е, за да избегнем объркване, особено при възрастните", добави Фратанджело.

Кметът получи 5500 евро от правителството за издаване на ваучери за храна за подпомагане на най-уязвимите по време на пандемията. Градският съвет добави спестяванията си и разпространи "дукати" банкноти на над 200 семейства в града. Хората могат да ги похарчат за основни храни като месо в месарския магазин, където почти 4000 "дукати" са похарчени.

Местен коментира, че това е хубава инициатива, която е помогнала на жителите и на бизнеса.

Банкнотите са печатани на местно ниво.

Антонио Янаконе, собственик на печатарския магазин Linea Molise Pubblicità, обясни как го правят.

"Започваме с хартия с водна маркировка, след това отпечатваме банкнотите - според дизайна, съгласуван с администрацията - на един лист хартия. След това ламинираме листа, така че да може да бъде дезинфекциран. След като е ламиниран, изрязваме банкнотите до техните крайни размери", разказа той.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети