Кога да се обадите на фирма за ВиК услуги?

DenNews.bg
24.04.2020
размер на текста:

Почти всеки собственик на жилище или наемател има на разположение няколко основни инструмента за справяне с малки водопроводни аварийни ситуации. Много пъти, запушената тоалетна или бавното оттичане може да се нуждае само от малко помощ с вакуум бутало. Ако сте достатъчно сръчни, със сигурност ще можете да се справите с някой малък ВиК ремонт, като смяна на уплътнение или подмяна на капака на канала. По-големите водопроводни ремонтни дейности, обаче, се нуждаят от професионално внимание. Опитът да поправите някои често срещани проблеми по ВИК инсталацията ви може да доведе до по-големи проблеми по-късно.
ВиК поддръжка
Един от начините за предотвратяване на скъпи ремонти във вашия дом е използването на професионални ВиК услуги от Viksofia.bg. Тъй като много проблеми с тръбите ви се спотайват, щателната проверка е ключът към установяването на малки проблеми, преди те да се разраснат. Скритите течове водопроводните тръби, канализацията или от бойлерите са изключително голяма неприятност. С течение на времето те могат да се задълбочат. Водата, която прониква в мазилката, допринася за развитието на мухъл. Порестата подова настилка от плочки или дърво може да се обезцвети или да се изкриви, когато се мокри непрекъснато.
Много от рутинните задачи за поддръжка на ВиК системата са лесни за осъществяване. Инспекцията е рзковничето за всяка поддръжка. Можете да използвате вашата мивка и вана всеки ден, но твърде възможно е да не забележите малките проблеми, освен ако не отделите специално време за инспекция.
За да е ефективна инспекцията, трябва да прегледате всички открити тръби, включително под мивки и зад тоалетни, за признаци на влага. Нормално е във влажно време да има малко конденз върху студена метална тръба, така че обърнете внимание на всяка влажност и проверете отново тръбите, когато домът е по-хладен. Проверете за признаци на корозия върху месингови или медни фитинги. Корозията се образува по-бързо при влажен метал, така че корозиралите връзки могат да разкрият бавен теч.
Професионални проверки
Инспекциите от професионален водопроводчик дават по-задълбочен поглед върху тръбите и каналите на вашия дом. Вашият водопроводчик ще провери бойлера, свръзките и всяка зона на водопроводната система на вашия дом.
След щателна проверка извадете и почистете аераторите на кранове и душ-главите. Може да се е натрупала утайка и това да намали водния поток. Ако заложите на професионална поддръжка на водопроводната ви система, вашата фирма за ВиК услуги ще се погрижи за тази стъпка и за други, по-сложни вместо вас. Някои от задълженията за поддръжка, които лицензиран водопроводчик може да изпълнява, включват:
• Пречистване на дренажите за увеличаване на дебита
• Почистване на бойлера
• Тестове за налягане за откриване на течове
• Оценка и регулиране на налягането на водата
Дори и най-щателната проверка за поддръжка на водопровод няма да предотврати случайно запушване или теч, особено в по-старите жилища.
Съвети за самостоятелен ВиК ремонт
• Преди да се справите с какъвто и да е ремонт, спрете водата по мрежата.
• Облечете се, за да не се намокрите. Дори и да сте внимателни, поддръжката и ремонта на ВиК е мръсна задача.
• Поговорката за мерене два пъти и рязане веднъж се отнася за тръби, шайби и други фитинги, както и за дърводелство. Когато е възможно, вземете нужните ви части със себе си в магазина, за да сте сигурни, че купувате правилния артикул.
• Винаги дръжте номер на професионален водопроводчик на видно място. Може да не се нуждаете от номера, но ако изведнъж избие гейзер в кухнята ви, ще се радвате, че сте го оставили на удобно и достъпно място.
Кога да се обадите на професионален водопроводчик
Някои проблеми са твърде опасни или сложни, за да ги решавате вие. Наемете професионален водопроводчик за следните ВиК услуги за вашата безопасност и целостта на вашия дом:
• Монтаж на нови тръби, мивки или вани
• Проблеми с бойлера
• Ново строителство, което изисква разрешителни за строеж
• Теч на септична яма
• Пробиви или течове на канализационни тръби
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети