СЗО: Новият коронавирус не е конструиран в лаборатория

DenNews.bg
24.04.2020
размер на текста:

Говорителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че твърденията, че новият коронавирус е бил конструиран в лаборатория в Китай, са неточни, предаде Агенция "Анадола".
"Всички налични доказателства предполагат, че вирусът има животински произход и той не е бил манипулиран или конструиран в лаборатория или някъде другаде", заяви говорителят на СЗО Фадела Чайб по време на видеопресконференцията на Организацията на обединените нации в Женева относно твърденията, че вирусът се е разпространил от института по вирусология на Ухан.
Тези твърдения тръгнаха от изказване на президента на САЩ Доналд Тръмп, който миналата седмица заяви, че Вашингтон иска да разбере дали вирусът произхожда от лаборатория в Ухан.
"Най-вероятно коронавирусът има своя екологичен резервоар при прилепи, но как е дошъл от прилепи до хора, тепърва ще се открива", каза Чайб.
Чайб приветства всички страни да помогнат за намирането на произхода на вируса и заяви, че много фалшиви теории циркулират в медиите и социалните мрежи, когато има нов вирус.
"СЗО е научно базирана организация и ние обединяваме сили с много експерти, за да открием произхода на вируса - в Ухан или на друго място", отбеляза Чайб.

 

Учени и изследователи се надпреварват да намерят ваксина срещу вируса, който към момента е заразил над 2,5 милиона души по целия, смъртните случи са 171 800.
"Имаме над 70 ваксини в процес на развитие в световен мащаб и няколко терапевтични средства са в клинични изпитвания", допълни говорителят на СЗО.

СЗО работи с Организацията на обединените нации и фармацевтичните производители, така че когато бъде намерена ваксина, тя ще бъде справедливо споделена с всички страни, заяви Чайб.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети