Подготвят основен ремонт на резервоарите за питейна вода на Кочериново

DenNews.bg
23.04.2020
размер на текста:

Община Кочериново подготвя основен ремонт на резервоарите за питейна вода на града, които не са ремонтирани от построяването им преди 60 г., както и изграждането на нов резервоар. Става въпрос за съоръженията в местността Ридо.
Към момента от Общината са изпратили уведомление за съгласуване на инвестиционното намерение до директора на РИОСВ-Благоевград.
От документацията става ясно, че съществуващата тръбна система от метални тръби, които са силно корозирали и непрекъснато има течове в сухото помещение, което затруднява достъпа до спирателни кранове при аварии на водопровода. „Манипулацията с крановете, когато се налага временно спиране на водата за населеното място, е почти невъзможна и спешно се налага тяхната подмяна. В същото предаварийно състояние е и самия резервоар. Армировката се е разпаднала, стените са ерозирали и напукани в мокрото помещение. В сухото и мокро помещение не е изградена вентилация. Силно корозирали са захранващата, входящата и изпразнителната системи. Има течове, паднала замазка и мазилка в мокрите камери и се вижда армировката, което е предпоставка за нейната бърза корозия и от там до намаляване на конструктивната здравина на съоръжението. На междукамерната стена има напуквания“, се казва в обосновката за необходимостта от аварийно-ремонти дейности.
Направена е техническа експертиза от лицензирана фирма за състоянието на съществуващите резервоари за снабдяване на Кочериново с питейна вода, с която се установява, че общото състояние на обекта е тежко. От изложеното става ясно, че за да се удължи експлоатационния живот на резервоарите е необходимо да се изпълни ремонт на камерите и помещенията, както и подмяната на тръбната мрежа. Освен това трябва да се ремонтират или подменят стълбите за обслужване и обезопасителните парапети.
В инвестиционният технически проект е включено и изграждане на нов стоманобетонов вкопан резервоар за питейно-противопожарно водоснабдяване на Кочериново.

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети